null Középpontban az élelmiszervizsgálat a CCMAS budapesti ülésén

Középpontban az élelmiszervizsgálat a CCMAS budapesti ülésén

Középpontban az élelmiszervizsgálat a CCMAS budapesti ülésén
2013. március 4, hétfő

2013. március 4-8. között Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerekkel foglalkozó Codex Szakbizottsága (CCMAS, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által szervezett eseményen közel kétszáz szakértő vesz részt a világ minden részéről, hogy élelmiszer-mintavételi és analitikai módszerekkel kapcsolatos nemzetközi dokumentumokat dolgozzanak ki.

A Codex Alimentariust az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozta létre. Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is.

A Codex egyik nagy jelentőségű szakbizottsága az analitikai és mintavételi módszerekkel foglalkozó CCMAS szakbizottság, melynek házigazdája 1972 óta Magyarország.

A Codex Alimentarius 50 éve alakult, így kiemelt figyelem övezi a budapesti rendezvényt, melyet Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitott meg március 4-én. A fél évszázados évforduló alkalmából 2013. március 5-én emlékülést is tartanak, ahol dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke köszönti a megjelenteket, és előadást tart a Codex hazánkba látogató alelnöke, Awilo Ochieng Pernet is.

A FAO/WHO Codex Alimentarius tevékenységéről, feladatairól magyar nyelven részletes tájékoztatást találnak a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti weboldalán, illetve a NÉBiH Codex Alimentarius menüpontja alatt.

A budapesti szakbizottsági üléssel kapcsolatban további angol nyelvű tájékoztató anyagokat és szakmai információkat tölthetnek le az érdeklődők a NÉBiH-ÉKI CCMAS 2013 folyamatosan frissülő oldaláról.


Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság


Friss hírek

Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban
2020. március 6, péntek

Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nyilvános konzultációt hirdetett az élelmiszerben előforduló perfluor-alkil anyagok humán-egészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleménytervezetére vonatkozóan.

Tovább >

Génsebészettel kapcsolatos nyilvános konzultáció az EFSA-nál
2020. március 4, szerda

Génsebészettel kapcsolatos nyilvános konzultáció az EFSA-nál

Az EFSA genetikai manipulációval, rovarokba beültetett, mesterségesen tervezett önző génekkel kapcsolatos tudományos vélemény-tervezetére vonatkozóan nyilvános konzultációt hirdetett.

Tovább >