null Komárom-Esztergom vármegyében is azonosították a madárinfluenzát

Komárom-Esztergom vármegyében is azonosították a madárinfluenzát

2024. november 13, szerda

Komárom-Esztergom vármegyében is kimutatta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A Komárom-Esztergom vármegyei Tárkány településen található, mintegy 60.000 állatot tartó tenyész tyúk telepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. Ezt a Nébih laboratóriuma igazolta, a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.
Az érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet.
A Komárom-Esztergom vármegyei kitöréssel együtt már nyolc vármegyében igazolta a madárinfluenza vírusát az állategészségügyi hatóság. 

A Nébih továbbra is arra kéri a baromfitartókat,  mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus állományukba történő bekerülését. Kiemelt jelentőséggel bír a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása! 

A madárinfluenzával kapcsolatban további információkat olvashatnak a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

2025. december 15, hétfő

Év végi nagy durranás: rozé pezsgőket vizsgált a Szupermenta

A Szupermenta terméktesztjén ezúttal száraz rozé pezsgőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben 23 alkoholos ital vett részt, melyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek voltak, jogsértő jelölés miatt azonban öt esetben hatósági intézkedések elrendelésére volt szükség. A kedveltségi vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy melyek a kóstolók által legkedveltebbnek ítélt rozé pezsgők.

Tovább >

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >