null Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

2020. augusztus 13, csütörtök

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közegészségügyi kockázatértékelése a takarmányban és az élelmiszerben, főként burgonyában, illetve burgonyából származó termékekben előforduló glükoalkaloidokra vonatkozóan.

A glükoalkaloidok a Solanaceae növénycsaládban természetesen előforduló vegyületek. Ebbe a növénycsaládba tartozik pl. a burgonya, a paradicsom és a padlizsán is. A glükoalkaloidok által okozott mérgezés emésztőszervi problémákat okozhat, pl. hányingert, hányást és hasmenést. A szakértők szerint főként átlagos és nagyfogyasztó csecsemők és kisgyermekek esetében lehet magasabb az egészségügyi kockázat, felnőttek esetében viszont csak a nagyfogyasztóknál jelenthet egészségügyi problémát. 

A hámozás, a forralás és a sütés csökkentheti az élelmiszer glükoalkaloid tartalmát. Például burgonya esetében a glükoalkaloid tartalom a hámozás során 25-75%-kal, forralás esetén 5-65%-kal és olajban sütéskor 20-90%-kal is csökkenhet. 

További információ az alábbi linken:   
Glycoalkaloids in potatoes: public health risks assessed
 


Friss hírek

2025. március 13, csütörtök

Figyelem, változás a személyes ügyfélszolgálat nyitvatartási rendjében!

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy az ENAR és TIR ügyekben a személyes ügyintézési lehetőségek megváltoznak.

Tovább >

2025. március 13, csütörtök

Holnaptól már csak két vármegyében lesz érvényben a tűzgyújtási tilalom

Március 14-től a lehullott csapadéknak köszönhetően négy vármegyében is feloldja a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Két vármegyében azonban a hatóság továbbra is fenntartja a tűzveszélyes időszakot.

Tovább >