null Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

2020. augusztus 13, csütörtök

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közegészségügyi kockázatértékelése a takarmányban és az élelmiszerben, főként burgonyában, illetve burgonyából származó termékekben előforduló glükoalkaloidokra vonatkozóan.

A glükoalkaloidok a Solanaceae növénycsaládban természetesen előforduló vegyületek. Ebbe a növénycsaládba tartozik pl. a burgonya, a paradicsom és a padlizsán is. A glükoalkaloidok által okozott mérgezés emésztőszervi problémákat okozhat, pl. hányingert, hányást és hasmenést. A szakértők szerint főként átlagos és nagyfogyasztó csecsemők és kisgyermekek esetében lehet magasabb az egészségügyi kockázat, felnőttek esetében viszont csak a nagyfogyasztóknál jelenthet egészségügyi problémát. 

A hámozás, a forralás és a sütés csökkentheti az élelmiszer glükoalkaloid tartalmát. Például burgonya esetében a glükoalkaloid tartalom a hámozás során 25-75%-kal, forralás esetén 5-65%-kal és olajban sütéskor 20-90%-kal is csökkenhet. 

További információ az alábbi linken:   
Glycoalkaloids in potatoes: public health risks assessed
 


Friss hírek

2024. november 28, csütörtök

Állati eredetű élelmiszer Európai Unión belüli szállítása

Az Európai Unióban az áruk szabad áramlásának alapelve szerint, az Európai Unió bármely tagállamának engedélyezett üzemében előállított állati eredetű élelmiszer szabadon forgalmazható, a szállítmányt elegendő, ha egy kereskedelmi okmány kíséri. Általánosan, nincs szükség sem állategészségügyi bizonyítványra, sem a TRACES rendszeren belüli nyomonkövetésre.

Tovább >

2024. november 26, kedd

Átmeneti üzemszünet várható a Nébih ügyfélfelületein

A Nébih felhívja az ügyfelei figyelmét, hogy 2024. november 28-án 20 órától 22 óráig több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. Az időszakos leállás a rendszerek üzemszerű működésének biztosítása érdekében végzett karbantartás miatt szükséges.

Tovább >