null Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról
2020. augusztus 13, csütörtök

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közegészségügyi kockázatértékelése a takarmányban és az élelmiszerben, főként burgonyában, illetve burgonyából származó termékekben előforduló glükoalkaloidokra vonatkozóan.

A glükoalkaloidok a Solanaceae növénycsaládban természetesen előforduló vegyületek. Ebbe a növénycsaládba tartozik pl. a burgonya, a paradicsom és a padlizsán is. A glükoalkaloidok által okozott mérgezés emésztőszervi problémákat okozhat, pl. hányingert, hányást és hasmenést. A szakértők szerint főként átlagos és nagyfogyasztó csecsemők és kisgyermekek esetében lehet magasabb az egészségügyi kockázat, felnőttek esetében viszont csak a nagyfogyasztóknál jelenthet egészségügyi problémát. 

A hámozás, a forralás és a sütés csökkentheti az élelmiszer glükoalkaloid tartalmát. Például burgonya esetében a glükoalkaloid tartalom a hámozás során 25-75%-kal, forralás esetén 5-65%-kal és olajban sütéskor 20-90%-kal is csökkenhet. 

További információ az alábbi linken:   
Glycoalkaloids in potatoes: public health risks assessed
 


Friss hírek

Nébih kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások
2020. szeptember 29, kedd

Nébih kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére idén tartanak meg első alkalommal.

Tovább >

Kötelező a permetezőgépek műszaki felülvizsgálata!
2020. szeptember 28, hétfő

Kötelező a permetezőgépek műszaki felülvizsgálata!

2020. január 1-jétől már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetező gépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni. A kötelezettségre a Kölcsönös Megfeleltetés rendszerben érintett gazdáknak kiemelten ügyelniük kell, mivel a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat.

Tovább >