null Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról
2020. augusztus 13, csütörtök

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közegészségügyi kockázatértékelése a takarmányban és az élelmiszerben, főként burgonyában, illetve burgonyából származó termékekben előforduló glükoalkaloidokra vonatkozóan.

A glükoalkaloidok a Solanaceae növénycsaládban természetesen előforduló vegyületek. Ebbe a növénycsaládba tartozik pl. a burgonya, a paradicsom és a padlizsán is. A glükoalkaloidok által okozott mérgezés emésztőszervi problémákat okozhat, pl. hányingert, hányást és hasmenést. A szakértők szerint főként átlagos és nagyfogyasztó csecsemők és kisgyermekek esetében lehet magasabb az egészségügyi kockázat, felnőttek esetében viszont csak a nagyfogyasztóknál jelenthet egészségügyi problémát. 

A hámozás, a forralás és a sütés csökkentheti az élelmiszer glükoalkaloid tartalmát. Például burgonya esetében a glükoalkaloid tartalom a hámozás során 25-75%-kal, forralás esetén 5-65%-kal és olajban sütéskor 20-90%-kal is csökkenhet. 

További információ az alábbi linken:   
Glycoalkaloids in potatoes: public health risks assessed
 


Friss hírek

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban
2022. június 23, csütörtök

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tovább >

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon
2022. június 22, szerda

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Tovább >