null Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról
2020. augusztus 13, csütörtök

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közegészségügyi kockázatértékelése a takarmányban és az élelmiszerben, főként burgonyában, illetve burgonyából származó termékekben előforduló glükoalkaloidokra vonatkozóan.

A glükoalkaloidok a Solanaceae növénycsaládban természetesen előforduló vegyületek. Ebbe a növénycsaládba tartozik pl. a burgonya, a paradicsom és a padlizsán is. A glükoalkaloidok által okozott mérgezés emésztőszervi problémákat okozhat, pl. hányingert, hányást és hasmenést. A szakértők szerint főként átlagos és nagyfogyasztó csecsemők és kisgyermekek esetében lehet magasabb az egészségügyi kockázat, felnőttek esetében viszont csak a nagyfogyasztóknál jelenthet egészségügyi problémát. 

A hámozás, a forralás és a sütés csökkentheti az élelmiszer glükoalkaloid tartalmát. Például burgonya esetében a glükoalkaloid tartalom a hámozás során 25-75%-kal, forralás esetén 5-65%-kal és olajban sütéskor 20-90%-kal is csökkenhet. 

További információ az alábbi linken:   
Glycoalkaloids in potatoes: public health risks assessed
 


Friss hírek

Konzultáció az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról
2021. január 19, kedd

Konzultáció az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait. A honlapon elérhető online konzultáció során magánszemélyek és vállalatok küldhetik be javaslataikat az Európai Bizottság részére.

Tovább >

Halgazdálkodók figyelmébe: kötelező az elektronikus adatszolgáltatás
2021. január 19, kedd

Halgazdálkodók figyelmébe: kötelező az elektronikus adatszolgáltatás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mint az Országos Halgazdálkodási Adattárat üzemeltető halgazdálkodási hatóság, felhívja a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy a halgazdálkodási adatszolgáltatások megtételére 2021. év elejétől kizárólag a Halgazdálkodási Szakrendszeren keresztül, elektronikus úton van lehetőség.

Tovább >