null Kivonják a forgalomból az augusztus előtt gyártott belga bio babakekszet

Kivonják a forgalomból az augusztus előtt gyártott belga bio babakekszet

Kivonják a forgalomból az augusztus előtt gyártott  belga bio babakekszet
2017. október 2, hétfő

A "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksszel kapcsolatban korábban kiadott RASFF riasztást  követően a belga gyártó technológiát váltott, így az augusztus után gyártott termékek már biztonságosak. A korábban készült termékekben viszont változatlanul magas lehet az akrilamid érték. Ezt bizonyítja, hogy egy mintában az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF rendszeren keresztül értesült a bejelentésről. 

A Magyarországra szállított termék azonosító adatai:

·         A termék neve: "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól

·         Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium

·         Tételszám: 164001

·         Kiszerelés: 150 g

·         Minőségmegőrzési idő: 03.10.2017.

·         RASFF referenciaszám: 2017.1501

A magas akrilamidszint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A NÉBIH vizsgálata alapján bebizonyosodott, hogy a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó – a terméknek a polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében – már értesítette a felmerült kifogásról.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják a gyermekeknek és ne fogyasszák el!

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor, a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) akrilamid képződhet. E reakciók egyidejűleg az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását eredményezik.

Az akrilamid kis mennyiségben számos élelmiszerben - például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé - előfordul. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Az akrilamidról részletes információ olvasható a NÉBIH honlapján.


Friss hírek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét
2021. október 16, szombat

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Tovább >

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >