null Kis- és középvállalkozásokat segítő workshopokon vettek részt a Nébih szakértői

Kis- és középvállalkozásokat segítő workshopokon vettek részt a Nébih szakértői

2025. március 3, hétfő

2025. február 25-én a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség partnereként a kis- és középvállalkozások körforgásos gazdaságra való átállását segítő projekt megvalósításaként szervezett workshopot. Az eseményre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is meghívást kapott.

A workshop része a CIREVALC elnevezésű nemzetközi projektnek, mely az EU Interreg programja keretében valósul meg. A projekt alapvetően az élelmiszer-, vendéglátó- és csomagolóipari ágazatokra koncentrál. A workshop az előadássorozat 2. része volt, ahol a Nébih munkatársa, Dr. Szilvássy Blanka is előadást tartott az élelmiszer-biztonság és csomagolás témakörben, koncentrálva a körforgásos gazdaságra való átállás lehetőségeire, az egészségvédelemre, valamint biztonságos élelmiszerek előállítására. 

Dr. Szilvássy Blanka elmondta, hogy a Nébih kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, melynek egyik eleme a körforgásos gazdálkodás. A hivatal Maradék nélkül programja mind a lakosságot, mind a vállalkozásokat hasznos tanácsokkal látja el annak érdekében, hogy az élelmiszerpazarlás csökkenő tendenciát mutasson. 
Mindemellett az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolóanyagok fontosságára is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a nem megfelelő csomagolóanyagok használata közegészségügyi kockázattal is járhat, így a körforgásos, újrafeldolgozott anyagok esetében nagyon körültekintően kell eljárni, különös tekintettel az emberi egészség védelmére. 
Továbbá részletezte, hogy az újrafeldolgozott műanyagok esetében az uniós jogszabályok mennyire szigorú követelményeket írnak elő, melyeket minden ezzel foglalkozó vállalkozásnak szükséges betartani.  
A Nébih fontosnak tartja, hogy a vállalkozások működésében a fenntarthatóság és a körforgásos szemlélet szerepet kapjon az élelmiszer-biztonság biztosítása mellett, így ezzel kapcsolatban további segítséget kaphatnak majd a vállalkozások, melyet hamarosan a KSZGYSZ-szel való szorosabb együttműködés is biztosít.

A KKV-k támogatását mutatja az ezen programon bemutatott előadás, valamint a másnap megrendezett KKVBARÁT Hivatalok a magyar gazdaság versenyképességéért megrendezett eseményen való részvételi is. Utóbbin dr. Pleva György a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója és Kovácsné Pálfi Katalin a Stratégiai és Szabályozási Osztály vezetője képviselte a hivatalt.  
A kezdeményezés olyan problémákra hívja fel a figyelmet, melyek nehezítik a kis- és középvállalkozások jogkövetését, eligazodását, versenyképességét. A KKVBARÁT Hivatalokhoz való csatlakozással megismerhetjük a kisvállalatok problémáit, melyeket jó gyakorlatokkal és egyéb megoldási javaslatokkal lehet segíteni a jövőben.


Friss hírek

2025. március 3, hétfő

Új eGN napló, új műveleti kódtár

Március 5-től elérhetővé válik a 2025. évi elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN), melyben már frissített műveleti kódtár fog szerepelni. A helyes műveletek kiválasztásához a Nébih napokon belül közzéteszi a kapcsolódó kódtársegédletet is. Az átállás egy napos üzemszünettel jár.

Tovább >

2025. február 27, csütörtök

Dió bemutatót és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih a Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) február 18-án dió bemutatót és érzékszervi bírálatot tartott Pölöskén, a Fajtakísérleti Állomásán. A résztvevők érzékszervi bírálaton értékelhették a hazai államilag minősített fajtákat és fajta újdonságokat, valamint a világ fő diófajtáinak termés minőségéről szerezhettek tapasztalatot.

Tovább >