null Kiemelten ellenőrzi a Nébih a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

Kiemelten ellenőrzi a Nébih a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

Kiemelten ellenőrzi a Nébih a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat
2019. november 18., hétfő

A pálinka hírnevének megőrzése és a jogkövető vállalkozások támogatása érdekében szeptember eleje óta tart a Nébih fokozott pálinka ellenőrzése. A szakemberek a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat egyaránt vizsgálják. Az ellenőrzés célja az illegálisan előállított termékek felderítése, kivonása a piacról, valamint a nem megfelelő minőségű termékek kiszűrése.

Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Az eddigi tapasztalatok vegyesek, de mindenképp pozitívum, hogy túlnyomó többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.

A vendéglátóipari egységekben kínált, már bontott pálinkákat először gyorsteszttel vizsgálták a Nébih szakemberei. Az ellenőrök 59 vendéglátóhelyen összesen 378 termék alkoholtartalmát ellenőrizték e módszerrel. 15 pálinka esetében, amelyeknél az üvegen feltüntetett és a gyors teszttel mért alkoholtartalom között számottevő eltérés volt, további laboratóriumi vizsgálatokra is sor került. Végül 10 terméket kellett kivonni a forgalomból a jelölésen szereplőtől eltérő alkoholtartalom miatt.

A kereskedelemben 59 pálinkából vettek mintát a szakemberek. Az analitikai és az érzékszervi vizsgálatok alapján mindegyik termék forgalomképes volt, kisebb kiszereléssel kapcsolatos hibák azonban előfordultak. Például volt olyan ágyas pálinka, amelynél a pálinka gyümölcse nem egyezett meg az ágy gyümölcsével. Szintén előfordult hibaként az előállításra utaló nem megfelelő kifejezések használta. Az érintett nyolc esetben a Nébih kötelezte az előállítókat a címke javítására.

A szakemberek öt pálinka üzemben tartottak helyszíni ellenőrzését. Az előállítóknál – néhány apróbb higiéniai problémáktól eltekintve – komolyabb jogszabálysértést nem tapasztaltak az ellenőrök.

A következő időszakban a Nébih felügyelői fokozottan vizsgálják majd a nagyobb települések karácsonyi vásárait is, ahol kiemelt kockázata van a zugfőzdékben, illegális pálinkafőzés során készült termékek forgalmazásának. Az ellenőrzés elsődleges célja a fekete- és szürkegazdaságban előállított termékek piacának visszaszorítása.


Friss hírek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2021. június 18., péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Idén elmarad a medárdi esős időjárás: a június, ami általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. Az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2021. június 19-től három megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer
2021. június 17., csütörtök

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer

2021. július 1-jétől több lépcsőben valósul meg az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer átvezetése a digitális térbe. A változások, újítások alapvetően két jelentős témakört érintenek: az ügyviteli rendszer digitalizációján túl életbe lép az ún. egyetemleges felelősségvállalás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) modernizációs intézkedései elsősorban a vizsgálatok megrendelésének egyszerűsítését, valamint a hiteles és gyors eredményközlést támogatják.

Tovább >