Kiegészítés ICP-MS vizsgálathoz
Az élelmiszerek ICP-MS-sel történő vizsgálatra vonatkozó szabványa (MSZ EN 15763:2010) csak 4 féle fémre vonatkozik, ezért az élelmiszerek szabvány szerinti vizsgálata ICP-MS-sel csak a Pb, Cd, As, Hg elemekre végezhetőek el.
Ha több fémet kívánunk vizsgálni élelmiszerből, a laboratórium rendelkezik élelmiszerekre akkreditált minta előkészítési módszerrel, amelynek eredménye híg vizes oldat, amelyre viszont alkalmazható a vizes szabvány (MSZ EN ISO 17294-2:2005).
Ez a szabvány tartalmazza, hogy alkalmas a híg vizes oldatok vizsgálatára 62 elem ICP-MS-sel történő mérésére. Ezt az eljárást (két szabvány kombinálását) a NAT elfogadta élelmiszerek ICP-MS-sel történő vizsgálatára. A vizsgálati jegyzőkönyvön ennek értelmében külön szerepel a minta előkészítés és külön a mérés.