null Keressük a zászlócskával jelölt hazait!

Keressük a zászlócskával jelölt hazait!

2020. december 8, kedd

Január közepe óta a pultból kínált friss sertéshús, június 15-től pedig a baromfi-, juh- és kecskehús esetében is kötelező feltüntetni a származásra vonatkozó információkat. A 200 m²-t meghaladó alapterületű üzletekben a származási ország zászlóját szintén szerepeltetni kell a kiírás mellett. Az előírás célja, hogy segítse a vásárlók eligazodását a kínálatban.

Az idei év egyik fontos, a tudatos választást segítő újítása volt a friss húsok származásának feltüntetését érintő előírások bevezetése. A szabályozás lényege, hogy a vásárlók még a vásárlást megelőzően egyértelmű információt kapjanak a friss húsok származási helyéről. Mostanra minden pultból kínált baromfi-, juh-, kecske- és sertéshús esetében kötelező kiírni a származási országot, a nagyobb üzletekben pedig a származási országnak megfelelő zászlók megjelenítésével is segíteni kell a vásárlók tájékoztatását.

A koronavírus járvány hatására vásárlási szokásaink jelentős változáson mentek keresztül. A Nébih tavaszi karanténkutatásából tudjuk (https://portal.nebih.gov.hu/karanten-kutatas), amellett, hogy hosszabb időre és előre tervezve végezték bevásárlásaikat a családok, felértékelődtek a rövidebb értékesítési utak. E szempontból is jelentős segítség a húsok származásának feltüntetésére vonatkozó előírás bevezetése, melynek révén könnyen és gyorsan tájékozódhatnak a fogyasztók a húsok eredetéről. Érdemes tehát figyelni és keresni a jó minőségű magyar hústermékeket, előnyben részesítve a honi gazdák és termelők áruit vásárlásaink során. 
 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >