null Jelentős nemzetközi érdeklődés a jó laboratóriumi gyakorlatok iránt

Jelentős nemzetközi érdeklődés a jó laboratóriumi gyakorlatok iránt

Jelentős nemzetközi érdeklődés a jó laboratóriumi gyakorlatok iránt
2020. június 2, kedd

2020. május 27. és 29. között tartotta az Indiai Ipari Élelmezési és Mezőgazdasági Kiválósági Központ Szövetsége (Confederation of Indian Industry Food and Agriculture Centre of Excellence) a Codex Alimentarius Szakbizottságainak működéséről szóló webináriumát. Az Analitikai és Mintavételi Szakbizottság (CCMAS) munkáját a bizottság elnöke, dr. Nagy Attila, a Nébih igazgatója ismertette az érdeklődőkkel.

Az élelmiszeriparban tapasztalt, rohamos fejlesztéseknek köszönhetően az élelmiszerek összetételének és minőségének figyelemmel kísérése szempontjából egyre fontosabbá válik az átfogó, hatékony szabályozási keret kialakítása. Annak érdekében, hogy India lépést tudjon tartani a legfrissebb nemzetközi tudományos vívmányokkal, és a termőföldtől az asztalig garantálni tudja az élelmiszerek biztonságát, szükségesnek látják a jelenlegi szabályozási környezetük megerősítését. A koronavírus miatt virtuálisan megtartott, háromnapos ülést azzal a céllal rendezték meg, hogy az indiai élelmiszeripar szereplői, elsősorban a kis- és középvállalkozások, illetve a laboratóriumi szakemberek jobban megértsék a Codex Alimentarius ezen területen végzett munkáját, elsajátítsák a jó gyakorlatait.

Sanjay Dave, a Codex Alimentarius Főbizottság korábbi elnökének és az indiai „Nemzeti misszió a biztonságos élelmiszerért” kampány vezetőjének meghívására Dr. Nagy Attila május 28-án tartotta az Analitikai és Mintavételi Szakbizottság munkájáról szóló előadását, amelyen 85 indiai szakember vett részt. Az érdeklődők megismerkedhettek a CCMAS céljaival, hosszú távú stratégiájával és a bizottságban jelenleg folyó munkákkal, de jelentős érdeklődésre tartott számot a szakbizottság szabványfejlesztő tevékenysége és a – Magyarországon is irányadó – mintavételi gyakorlata. A szakbizottság számára kiemelt fontosságú az analitikai és mintavételi szabvány felülvizsgálata, valamint egy komplex mintavételi útmutató kidolgozása, ezekben a munkákban az Nébih számos szakembere vesz részt.

A CCMAS következő szakmai ülését 2021. május 17. és 21. között tartja Budapesten.


Friss hírek

Laboratóriumi referens
2021. július 12, hétfő

Laboratóriumi referens

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. tv. 83. § (1) bek. alapján pályázatot hirdet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ÉLI Parazitológiai, Hal- és Méhbetegségek Nemzeti Referencia Laboratóriumba Laboratóriumi referens munkakör betöltésére.

Tovább >

2019. évi közbeszerzési eljárások közbeszerzési információi
2019. február 14, csütörtök

2019. évi közbeszerzési eljárások közbeszerzési információi

Közbeszerzésekkel kapcsolatos információk eljárásonként

Tovább >