null Javuló tendenciát mutat a kiemelt GMO ellenőrzés eredménye

Javuló tendenciát mutat a kiemelt GMO ellenőrzés eredménye

2014. április 24, csütörtök

Lezárult a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által 2012. március 1-jén elrendelt, az élelmiszerekben fellelhető genetikailag módosított szervezetek (GMO) előfordulásának felmérésére irányuló kiemelt ellenőrzés. Az ellenőrzés elrendelésére nem meghatározott, konkrét események miatt került sor, hanem tájékozódó, megelőző jellegű volt, hogy a hatóság felmérje, a hazai élelmiszerpiacon előfordulnak-e nem engedélyezett, vagy engedélyezett, de nem megfelelően jelölt, GMO-t tartalmazó termékek.

Az Európai Unióban számos GMO szója és kukoricafajta rendelkezik engedéllyel élelmiszeripari felhasználásra. Ezeket a gyártók felhasználhatják termékeik előállításához, de a 0,9 % feletti GMO tartalmat – a fogyasztók tájékoztatása céljából – kötelező jelölni. Rizs és len esetében felhasználásra engedélyezett GMO fajta nincs.

Az ellenőrzési időszakban a megyei kormányhivatalok összesen 146 – rizs-, kukorica-, szója- és lentartalmú – élelmiszertételt mintáztak meg, amelyek közül 2 tételnél nem volt izolálható DNS, míg 3 tételnél 2 növényfaj jelenlétét is vizsgálták. A laboratóriumi vizsgálatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának (NÉBIH ÉTbI) akkreditált laboratóriuma végezte.

A megvizsgált 83 db szója tartalmú minta 24 %-a, összesen 20 minta tartalmazott GMO-t, a szennyeződés minden esetben 0,9% alatti volt. A szójatartalmú termékek GMO szennyezettsége a korábbi évek adataihoz viszonyítva csökkenő tendenciát mutat, 2009-ben a minták 51%-a, 2010-ben 42%-a, 2011-ben 17%-a tartalmazott GMO-t.

A fokozott GMO ellenőrzés során 27 db rizsmintát, 7 db len mintát vizsgált meg a laboratórium, amelyek közül egy sem tartalmazott GMO szennyezést, míg a 30 db kukorica tartalmú minta közül 1-nél fordult elő az Európai Unióban termesztésre engedélyezett GMO tartalom.

Az ellenőrzés megnyugtató eredményt hozott, a hatóság 146 tétel vizsgálata során nem talált olyan élelmiszert, amely nem engedélyezett GMO-t, illetve a jelölési kötelezettség mértékét meghaladó mennyiségű engedélyezett GMO-t tartalmazott volna.

A GMO tartalmú élelmiszerek vizsgálata a kiemelt ellenőrzés befejeztével sem áll le, a hatóság – a felügyeleti rendszer keretein belül – évi 350-400 darabos mintaszámmal folytatja a GMO laboratóriumi vizsgálatokat.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal


Friss hírek

2023. június 6, kedd

További étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Újabb két, férfiak számára készült étrend-kiegészítő nem felelt meg az előírásoknak, ugyanis a termékek gyógyszerhatóanyagot tartalmaztak. A Nébih kötelezte a Dr. Hard és a Superhero étrend-kiegészítő kapszulák forgalmazóit a termékek visszahívására és a forgalomból való kivonásra. A termékek adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Tovább >

2023. június 6, kedd

Kereskedelmi célú kutya-, macska-, vadászgörény-szállítás

Kereskedelmi célú kutya-, macska-, vadászgörény-szállítás

Tovább >