null Javuló eredmények a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésen

Javuló eredmények a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésen

2015. szeptember 15, kedd

Elkészült a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei által végrehajtott akció idén június 15-étől augusztus 31-éig tartott. A szakemberek több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszertételt ellenőriztek és összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés célterületei között szerepelt többek között az utcai vendéglátás, a büfékocsis és mozgó vendéglátás, valamint a fesztiválokon, kiállításokon zajló élelmiszer-forgalmazás ellenőrzése. A termékek közül a szakemberek kiemelten vizsgálták például a fagylaltot, a cukrászsüteményeket, a hamburgert és a gyrost, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a grill termékeket, valamint a görögdinnyét és a nyári szezonra jellemző más zöldséget, gyümölcsöt.

Az ellenőrök idén is kiemelt hangsúlyt fektettek az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésének vizsgálatára, amelyek a nyári szünettel egy időben indultak és egészen augusztus utolsó napjáig tartottak. A 449 ellenőrzött konyha több mint 24 000 táborozó étkeztetését biztosította és mintegy 80 százalékuk biztonságosan üzemelt. Bírságolásra elsősorban higiéniai hiányosságok miatt került sor – fogalmazott az államtitkár.

Az ellenőrök az akció során több mint 6900 létesítményt vizsgáltak. 40 esetben kellett korlátozni az egység tevékenységét, 119-szer figyelmeztetést, 459 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, több mint 36 millió forint értékben. A létesítményeknél leginkább a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével és nyomonkövethetőségével volt probléma. Javult viszont a helyzet a dolgozók egészségügyi alkalmassága és képzettsége terén.

Az ellenőrzött mintegy 21 600 tétel 2,8 százalékát (több mint 52 tonnát, 8 millió forint értékben) kellett kivonni a forgalomból, többségüket lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő miatt. A korábbiakhoz képest azonban csökkent a jelölési hibás és az ismeretlen eredetű termékek aránya. Az ellenőrzött tételekből a NÉBIH laboratóriumaiban 227 mintából mintegy 600 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. Az eredmények alapján mindössze 2 mintánál találtak kifogást: egy grillkolbásznál összetételi hiba, míg egy büfékocsi tartályából származó ivóvíz mintánál baktériumok jelenléte okozott gondot. A hatóság mindkét esetben megtette a szükséges intézkedéseket.

Kapcsolód anyagok:
Nyári szezonális ellenőrzés 2015 - zárójelentés


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >