null Járjunk egy lépéssel az ASP előtt!

Járjunk egy lépéssel az ASP előtt!

2018. augusztus 29, szerda

Európa szerte egyre többeket érintő probléma az afrikai sertéspestis (ASP). A betegség további terjedésének megakadályozásához a legfontosabb a megelőzés, a járványvédelmi szabályok szigorú betartása. Többek között erről, de az ASP vírusának jellemzőiről és a betegség tüneteiről is szól egy friss, rövid videó, amely nemrég magyar nyelven is elérhetővé vált. 

Az EFSA és az Európai Bizottság rajzfilmes ismeretterjesztő videójához (African Swine Fever: how to stay one step ahead) a magyar szöveget a videó jobb alsó sarkában található fogaskerék megnyitásával és a feliratok fülre való kattintással, a magyar felirat kiválasztásával állíthatjuk be. 

Az afrikai sertéspestis a házi sertések és a vaddisznók vírusos megbetegedése, ami jellemzően halálos kimenetelű. Nincs ellene vakcina, sem gyógymód, így  komoly társadalmi-gazdasági következményekkel jár az érintett országokban. A vírus több hónapig is fennmaradhat a környezetben és az elhullott állatok testében. Fontos, hogy az emberek nem fogékonyak a betegségre, de továbbíthatják azt, például fertőzött ruhadarabokkal és eszközökkel.

Magyarországon ez idáig csak a vaddisznóknál jelent meg a betegség, de több szomszédos országban már a háztáji sertéseknél és nagyobb sertéstelepeken is pusztít a vírus.

Az ASP-ről további információk, érdekességek olvashatóak tematikus aloldalunkon: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >