null Ízletes, jó minőségű dinnyéket kínálnak a magyar dinnyepiacon

Ízletes, jó minőségű dinnyéket kínálnak a magyar dinnyepiacon

2023. augusztus 8, kedd

Július második felében ‒ a dinnyeszezon indulásával ‒ a görögdinnyéket, valamint a forgalmazásukra vonatkozó feltételek betartását is vizsgálták a Nébih szakemberei az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozat folyamán.

A hatósági szemle ‒ a minél átfogóbb és szélesebb körű ellenőrzés érdekében ‒ változatos helyszíneken történt, így az útmenti árusok, valamint a zöldség-gyümölcs boltok, hétvégi és nagybani piacok mellett áruházi beszállító vizsgálatára is sor került.
Az ellenőrzések valamennyi helyszínen az áruk minőségére, a jelölési követelmények betartására, valamint a nyomonkövethetőségre összpontosítottak.

A tapasztalatok alapján elmondható, a dinnyék minőség szempontjából megfelelőek voltak. Hibákat, hiányosságokat a jelölési és a nyomonkövetési szabályok kapcsán tártak fel az ellenőrök, mely esetekben sor került a súlyosságuknak megfelelő hatósági intézkedésekre.
Egy áruházlánc a hozzájuk beszállított akciós görögdinnyék származását nem tudta minden kétséget kizáróan igazolni. Az ügy hatósági vizsgálata ezért továbbra is folyamatban van.
 


Friss hírek

2023. szeptember 29, péntek

Illegális baromfiállományt számolt fel a hatóság

Egy Bács-Kiskun vármegyei állattartó telepen illegális állattartás gyanúja miatt tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal. Az állategészségügyi szakemberek az ismeretlen származású és egészségügyi státuszú állományt felszámolták, továbbá a hatóság járványügyi szabályszegés miatt feljelentést tesz.

Tovább >

2023. szeptember 27, szerda

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Tovább >