null Interneten árusított torta miatt kellett intézkedni

Interneten árusított torta miatt kellett intézkedni

2015. április 29, szerda

Közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laboratóriumi vizsgálatok határérték feletti azorubin színezéket találtak. A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta.

A NÉBIH-hez érkezett, közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a hivatal. Egy cukrász végzettség nélküli személy az interneten értékesített színes formatortákat. Termékeit jogsértő módon, ellenőrizetlen háztartási körülmények között készítette.

A hivatal szakemberei próbavásárlást követően analitikai laboratóriumban vizsgálták meg a terméket, melyben a határérték feletti mennyiségben volt azorubin színezék (E122).

Az azorubin egy olyan szintetikus színezék, amely az élelmiszereket piros színűre festi, jól oldódik vízben, és a fénnyel, hővel szemben rendkívüli módon ellenálló. Fogyasztása érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig súlyosabb mellékhatásokat is kiválthat.

2015. április 1-jétől az azorubin felhasználására vonatkozó közösségi és hazai szabályozás szerint kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a nem csomagolt élelmiszerek esetében is a színezék megnevezéséről, vagy E-számáról, valamint hogy „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta, az internetes felületet az érintett felszámolta.

A hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy:

  • internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak,
  • a háztartási körülmények között előállított élelmiszerek nem ellenőrzöttek, nem forgalmazhatók,
  • cukrászati készítményt cukrász végzettséggel lehet közfogyasztásra előállítani,
  • az erősen színes sütemények legyenek gyanúsak,
  •  a sütemény forgalmazójától kérjék az összetételre vonatkozó adatokat,
  • interneten rendelt, jelölés nélküli élelmiszert ne vegyenek át,
  • az élelmiszerek jelölését olvassák el, mert információt ad a gyártóról, az élelmiszer összetételéről, a tárolásáról és felhasználásáról,
  • hiba észlelésekor hívják a NÉBIH zöld számát: 06-80/263-244.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >