null Indul a megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Indul a megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2023. június 16, péntek

Június 16-tól kezdetét veszi az országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A nyári mustrát elrendelő dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, alapjaiban megújult a célellenőrzés, a korábbiaknál koncentráltabb figyelem irányul majd egy-egy jelentős szakterületre, népszerű termékkörre.

Június 16-tól augusztus 11-ig tart a 2023-as nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálta szűk két hónapos mustra ellenőrzéseit a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei hajtják végre.

A nyári célellenőrzés kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte: az idei évben alapjaiban megújult koncepció szerint koncentráltabb figyelem irányul majd egy-egy jelentős területre, kedvelt termékkörre annak érdekében, hogy mind a hatóság, mind a lakosság pontosabb képet kaphasson az aktuális helyzetről. A tematikus ütemezés lehetővé teszi a rendszeres tájékoztatást, egyúttal a célterületeken feltárt jellegzetes hibákat minden érintettnek lehetősége lesz időben javítani.

A célterületek között a nyári táborok, a streetfood, a Balaton körüli „Fröccsutcák” mellett helyet kaptak például az ökogazdálkodók és a nyári lovas táborok is. A termékeket illetően többek között fagylaltot, dinnyét, grillhúst, fröccs alapborokat vizsgálnak majd a Nébih laboratóriumaiban, de grilltálcák, lebomló zacskók és állatgyógyászati termékek is „mikroszkóp alá kerülnek” – ismertette az államtitkár. Újdonság továbbá, hogy a járási szakemberek közreműködésével több jelentős fesztivál élelmiszerbiztonsági helyzetéről gyorsjelentés formájában kaphatnak képet a fesztiválozók.

A nyári mustra ellenőrzési szakasza augusztus 11-én zárul. Az eredményekről, tapasztalatokról az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendszeresen beszámol majd honlapján és közösségi média felületein.

Forrás: AM Sajtóiroda


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >