null Immár kilencedszer! Megjelent a KÖSZ 2023-2024. versenykiírása

Immár kilencedszer! Megjelent a KÖSZ 2023-2024. versenykiírása

2023. március 1, szerda

A fenntartható közétkeztetés jegyében hirdeti meg a közétkeztetésben dolgozók részére a KÖZSZÖV, a Nébih és a MNGSZ közös szervezésben, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) támogatásával a IX. Közétkeztetési Szakácsversenyt, a KÖSZ 2023-2024-et.

A verseny szervezői számos célt fogalmaztak meg:
•    a közétkeztetés népszerűsítését
•    a fenntartható közétkeztetés támogatását
•    a közétkeztetés fejlesztését segítő iránymutatást
•    a heti egy húsmentes nap kampány megismertetését
•    a régi, mellőzött alapanyagok és receptek népszerűsítését
•    az étkezési kultúra fejlesztését
•    a hazai, friss alapanyagok felhasználásának bemutatását.

A versenyfeladat:
A versenyen a négyfős csapatok számára 4 óra áll rendelkezésre egy 3 fogásos, húsmentes, felnőtt menü elkészítésére, melynek nyersanyagköltsége nem haladhatja meg a nettó 850 Ft/fő összeget.

Jelentkezés és nevezés:
A versenyzők a jelentkezési szándékukat 2023. március 30-ig írhatják meg a szakacsverseny@kozszov.hu e-mail-címre. Ezt követően megkapják a nevezéshez szükséges dokumentumokat és szakmai támogatást. A nevezési anyagokat május 30-ig kell leadni. 
A 3 fordulós verseny elődöntői október-novemberben lesznek, döntője pedig 2024. március 5-6-án.

A verseny fővédnökei:
dr. Nagy István, agrárminiszter és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke
Szakmai védnökei:
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke, az Élelmiszer-higiénikus Társaság alelnöke
Szakmai vezetője: Némedi József, a KÖZSZÖV alelnöke, a MNGSZ közétkeztetési szekció vezetője.
A versenyt szakmailag támogató szervezetek:
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Élelmiszer-higiénikusok Társasága, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Pannon Gasztronómiai Akadémia, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége. 

További információk elérhetőek a szervezők honlapján: kozszov.hu, portal.nebih.gov.hu, mngsz.hu


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >