null Időben védekezzen a parlagfű ellen!

Időben védekezzen a parlagfű ellen!

2016. május 26, csütörtök

Az idei évben a korai kitavaszodás kedvezett a parlagfű csírázásának, az első szikleveles egyedek már március végén megjelentek az egész országban. Az időjárás kedvező volt a parlagfű kelésének, a bolygatott, nyílt talajfelszíneken több helyen jelentős mennyiségben való megjelenését tapasztaltuk. A kelési időponttól függően jelenleg a parlagfű csíranövények fejlettsége változatos, többnyire sziklevelestől 8 leveles állapotig. A legfejlettebb parlagfüvek 10 leveles fejlettségűek (15-20 cm-esek). A fő csírázási időszak még nem zárult le (április-május), további kelés várható.

  

  Szikleveles parlagfüvek                  Szikleveles és 2 leveles fejlettségű parlagfüvek
(Nagyoroszi, 2016.03.29.)                    (Zalaegerszeg, szikleveles: 2016.03.28.)
(Fotó: Hornyák Attila)                    (2 leveles: 2016.04.10., Fotó: Dr. Novák Róbert)

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” 

 

      Jelentős parlagfű kelés                           6-8 leveles fejlettségű parlagfüvek 
    (Zalaegerszeg, 2016.05.01.)                        (Zalaegerszeg, 2016.05.16.)
     (Fotó: Dr. Novák Róbert)                              (Fotó: Dr. Novák Róbert)

Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-től indítható, de a védekezést a parlagfű legérzékenyebb fejlettségekor célszerű elvégezni, amikor a legjobb hatékonyságot lehet elérni.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres kaszálást javasoljuk, amire évjárattól függően legalább 3 alkalommal kell sort keríteni.

A mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzése a legcélravezetőbb. Állománykezelés esetén a megkésett védekezés gyengébb hatékonyságú és a gyomirtó szerek megkésett alkalmazása sok esetben a kultúrnövényt is károsítja. A gyomirtó szerek többségével szemben a parlagfű a 2-4 leveles fejlettségi állapotban a legérzékenyebb.

Jelenleg a mezőgazdasági kultúrákban az állománykezelések végzésének időszaka van. A kelés utáni hatékony gyomirtási technológiák megválasztásánál különösen fontosak a szakmai ismeretek, a gazdálkodóknak célszerű segítséget kérni. A leghatékonyabb és legjobban jövedelmező technológiák kiválasztásában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei nyújtanak segítséget.

NÉBIH NTAI


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >