null Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

2023. június 5, hétfő

2023. június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai ülését az idén 60 éves FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó testület 1972 óta Magyarországon ülésezik, valamint az elnöki feladatokat is minden évben magyar szakember látja el.

A koronavírus világjárvány miatt négy év után idén találkozhatnak ismét személyesen a szakbizottság résztvevői. A szakértők ugyanakkor a pandémia alatt is üléseztek, sikeres virtuális találkozókra és webináriumokra került sor az elmúlt években. A kiemelt fontosságú szakmai rendezvény szervezésében ezúttal is fontos szerepet vállalt az Agrárminisztérium, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakbizottság elnöki feladatait 2018 óta dr. Nagy Attila, az Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója látja el.
Az egyhetes konferenciát megelőző napokban tematikus munkacsoporti és kétoldalú találkozókon már kezdetét veszi a szakmai munka. A vizsgálati módszerek szabványairól szóló előkészítő ülésre évről évre egyre több szakember érkezik a világ minden tájáról. A rendezvényen való részvételi szándékát pedig mintegy 50 ország, 10 nemzetközi szervezet 180 delegáltja jelezte. Az idei évben - újdonságként - a megbeszéléseket a Codex Alimentarius honlapján keresztül élőben sugározzák, így az ülést azok is figyelemmel kísérhetik, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen.

A szakbizottság tagjaira a 42. ülésen többek között az alábbi fontos feladatok várnak:
•    a mérési bizonytalanságról szóló útmutató véglegesítése;
•    a mintavételi szabályokat összefoglaló dokumentum felülvizsgálata;
•    a jelenlegi, vizsgálati módszerekről szóló szabványgyűjtemény alapján egy, a Nébih által üzemeltetett adatbázis létrehozása;
•    a gabona-, a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek, illetve zsírok-olajok területén a jelenleg használt módszergyűjtemény áttekintése és az új mérési módszerek bevezetése is szerepel az elnökség tervei között.

A munkadokumentumok és további részletek a CCMAS szakbizottság honlapján olvashatóak.
 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >