null Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

2023. június 5, hétfő

2023. június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai ülését az idén 60 éves FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó testület 1972 óta Magyarországon ülésezik, valamint az elnöki feladatokat is minden évben magyar szakember látja el.

A koronavírus világjárvány miatt négy év után idén találkozhatnak ismét személyesen a szakbizottság résztvevői. A szakértők ugyanakkor a pandémia alatt is üléseztek, sikeres virtuális találkozókra és webináriumokra került sor az elmúlt években. A kiemelt fontosságú szakmai rendezvény szervezésében ezúttal is fontos szerepet vállalt az Agrárminisztérium, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakbizottság elnöki feladatait 2018 óta dr. Nagy Attila, az Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója látja el.
Az egyhetes konferenciát megelőző napokban tematikus munkacsoporti és kétoldalú találkozókon már kezdetét veszi a szakmai munka. A vizsgálati módszerek szabványairól szóló előkészítő ülésre évről évre egyre több szakember érkezik a világ minden tájáról. A rendezvényen való részvételi szándékát pedig mintegy 50 ország, 10 nemzetközi szervezet 180 delegáltja jelezte. Az idei évben - újdonságként - a megbeszéléseket a Codex Alimentarius honlapján keresztül élőben sugározzák, így az ülést azok is figyelemmel kísérhetik, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen.

A szakbizottság tagjaira a 42. ülésen többek között az alábbi fontos feladatok várnak:
•    a mérési bizonytalanságról szóló útmutató véglegesítése;
•    a mintavételi szabályokat összefoglaló dokumentum felülvizsgálata;
•    a jelenlegi, vizsgálati módszerekről szóló szabványgyűjtemény alapján egy, a Nébih által üzemeltetett adatbázis létrehozása;
•    a gabona-, a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek, illetve zsírok-olajok területén a jelenleg használt módszergyűjtemény áttekintése és az új mérési módszerek bevezetése is szerepel az elnökség tervei között.

A munkadokumentumok és további részletek a CCMAS szakbizottság honlapján olvashatóak.
 


Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >