null Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

2023. június 5, hétfő

2023. június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai ülését az idén 60 éves FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó testület 1972 óta Magyarországon ülésezik, valamint az elnöki feladatokat is minden évben magyar szakember látja el.

A koronavírus világjárvány miatt négy év után idén találkozhatnak ismét személyesen a szakbizottság résztvevői. A szakértők ugyanakkor a pandémia alatt is üléseztek, sikeres virtuális találkozókra és webináriumokra került sor az elmúlt években. A kiemelt fontosságú szakmai rendezvény szervezésében ezúttal is fontos szerepet vállalt az Agrárminisztérium, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakbizottság elnöki feladatait 2018 óta dr. Nagy Attila, az Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója látja el.
Az egyhetes konferenciát megelőző napokban tematikus munkacsoporti és kétoldalú találkozókon már kezdetét veszi a szakmai munka. A vizsgálati módszerek szabványairól szóló előkészítő ülésre évről évre egyre több szakember érkezik a világ minden tájáról. A rendezvényen való részvételi szándékát pedig mintegy 50 ország, 10 nemzetközi szervezet 180 delegáltja jelezte. Az idei évben - újdonságként - a megbeszéléseket a Codex Alimentarius honlapján keresztül élőben sugározzák, így az ülést azok is figyelemmel kísérhetik, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen.

A szakbizottság tagjaira a 42. ülésen többek között az alábbi fontos feladatok várnak:
•    a mérési bizonytalanságról szóló útmutató véglegesítése;
•    a mintavételi szabályokat összefoglaló dokumentum felülvizsgálata;
•    a jelenlegi, vizsgálati módszerekről szóló szabványgyűjtemény alapján egy, a Nébih által üzemeltetett adatbázis létrehozása;
•    a gabona-, a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek, illetve zsírok-olajok területén a jelenleg használt módszergyűjtemény áttekintése és az új mérési módszerek bevezetése is szerepel az elnökség tervei között.

A munkadokumentumok és további részletek a CCMAS szakbizottság honlapján olvashatóak.
 


Friss hírek

2023. október 4, szerda

Változások az uniós és a hazai erdészeti szaporítóanyag-gazdálkodás szabályozásában

Az unió részéről eddig direktívával1 irányított erdészeti szaporítóanyag-termelést és -forgalmazást az Európai Unió Bizottsága a jövőben már rendeleti szinten fogja szabályozni. Az elmúlt 20-25 év során történt változások: a termelési feltételek, módszerek átalakulása, a modern technológia és a digitalizáció térhódítása szükségessé teszi az erdészeti szaporítóanyag-termelés és -forgalmazás szabályozásának újratervezését. Hazánkban ezt a szakterületet jelenleg az unióhoz való csatlakozásra időzített rendelet2 szabályozza.

Tovább >

2023. október 4, szerda

Dióbemutatót szervezett a Nébih és a NAK Pölöskére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dióbemutatót tartott Pölöskén szeptember 28-án. A bemutató során a hazai dióágazat előtt álló kihívások lehetséges megoldásait vitatták meg a Nébih Fajtakísérleti Állomásán.

Tovább >