null Húsvét zöldítő pályázatot indít a Nébih Maradék nélkül

Húsvét zöldítő pályázatot indít a Nébih Maradék nélkül

2023. március 24, péntek

Idén húsvétkor is meghirdeti Húsvét zöldítő című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

A Húsvét zöldítő pályázattal az élelmiszerpazarlás-megelőzése mellett arra szeretnék felhívni a figyelmet a Maradék nélkül szakértői, hogy a nem megelőzhető élelmiszerhulladékok java (pl. zöldségek és gyümölcsök héja, kávézacc) környezetbarát módon is hasznosítható. Ebben a komposztálás mellett a haszonállatok és társállatok is segítségünkre lehetnek. A nyulak és a baromfik száraz takarmányát például kiegészíthetjük a feldolgozás során megmaradó zöldségdarabokkal és gyümölcshéjjal. 

A pályázat idén a felelős állattartásra is szeretné felhívni a figyelmet. Húsvétkor még mindig sokan szereznek be kiskedvencnek nyulat és csibét. Ezt azonban csak azoknak tanácsoljuk, akik tisztában vannak az adott állat igényeivel, és hosszú távon is átgondolt tervvel rendelkeznek a további sorsával kapcsolatban. E téren vendégszakértőként a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán oszt meg a következő hetekben hasznos tudnivalókat és tanácsokat a Maradék nélkül program közösségi oldalain. 
A Húsvét zöldítő pályázaton több kategóriában várják a pályaműveket április 5-éig. A felhívás részletei megtalálhatók a Maradék nélkül program honlapján.


A Nébih Maradék nélkül programja azt tanácsolja, hogy az ünnepek során is bánjunk figyelmesen az állatokkal és az élelmiszerekkel! A hivatal felmérése szerint fejenként átlagosan 65,5 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente, amelyből több mint 25 kg tisztán pazarlás. Az ünnepi vendégvárás is lehet takarékosabb, ehhez munkatársaink adnak hat tippet.
 

Friss hírek

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >