Vissza

Hidegen ajánljuk: limonádé

Hidegen ajánljuk: limonádé

Hidegen ajánljuk: limonádé
2018. augusztus 23.

Sokak számára a nyári kánikula egyet jelent a frissítő limonádékkal. A citrusok többségét azonban növényvédő szerekkel kezelik, így adja magát a kérdés, hogy kioldódhatnak-e a kezelt citrom héjáról ezek a szerek az italunkba? És ha igen, milyen mértékben? Ennek járt utána a Nébih Szupermenta programja.

„A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas.” – olvashatjuk számos üzletben a figyelmeztetést. De vajon tényleg így van?

  • Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk?
  • Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek? 
  • Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt?

A kérdések megválaszolásához véletlenszerű kiválasztott citromokon végeztek szermaradvány méréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot a Nébih szakemberei.

A citromok először egy teljes szűrővizsgálaton estek át. Mind a héjukban, mind a húsukban megmértük a növényvédőszer-maradék mennyiségét. Szerencsére egyik tételben sem volt határértéket meghaladó mennyiségben szermaradvány.

Következő lépésként 3 különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Hatékonyság szempontjából elmondható, hogy nincs jelentős különbség az egyes technológiák között. Általános jó tanács, hogy fogyasztása előtt otthon is érdemes mindig alaposan lemosni a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

A vendéglátóhelyeken külön előírás vonatkozik a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásra. A romlásra gyanús vagy roncsolt termékeket ki kell válogatni, majd áztatással, folyó vizes öblítéssel, végül csepegtetéssel zárul az előkészítés.

A kioldódási vizsgálat 4 különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban), 3 időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) történt. Az eredményei azt mutatják, a kioldódás olyan csekély, hogy az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztanunk egyetlen nap alatt. Ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén természetesen továbbra is fontos szempont a mértékletesség.

Élelmiszerbiztonsági tippek házi limonádé készítéséhez:

  • Csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja.
  • Előkészítésnél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára.
  • Az italhoz jó minőségű csapvizet vagy ásványvizet használjunk.
A gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.

Friss hírek

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba
2019. április 18, csütörtök

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba

A Nébih radioanalitikai munkáját vizsgálta az Európai Bizottság
2019. április 17, szerda

A Nébih radioanalitikai munkáját vizsgálta az Európai Bizottság

Végjáték: kijutni a tojásból
2019. április 16, kedd

Végjáték: kijutni a tojásból

A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság
2019. április 16, kedd

A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen végzi a glifozát hatóanyag következő újraértékelését
2019. április 15, hétfő

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen végzi a glifozát hatóanyag következő újraértékelését

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén
2019. április 15, hétfő

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén

Járműátvizsgálás során buktak le a Sajó halállományát fosztogató orvhalászok
2019. április 15, hétfő

Járműátvizsgálás során buktak le a Sajó halállományát fosztogató orvhalászok

Tájékoztatás az ügyfélszolgálat korlátozott elérhetőségéről
2019. április 15, hétfő

Tájékoztatás az ügyfélszolgálat korlátozott elérhetőségéről

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih
2019. április 15, hétfő

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Emelt mintaszámmal folytatódik idén a méhkockázati monitoring program
2019. április 15, hétfő

Emelt mintaszámmal folytatódik idén a méhkockázati monitoring program

Újabb hat halfaj fogási tilalma kezdődik április 15-én
2019. április 12, péntek

Újabb hat halfaj fogási tilalma kezdődik április 15-én

Készülni kell a tűzelhalás betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben
2019. április 12, péntek

Készülni kell a tűzelhalás betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben

Még nem késő védekezni a monília ellen
2019. április 11, csütörtök

Még nem késő védekezni a monília ellen

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme
2019. április 10, szerda

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme

Egyszerűbbé vált a jelentkezés az online ASP járványügyi képzésre
2019. április 8, hétfő

Egyszerűbbé vált a jelentkezés az online ASP járványügyi képzésre

Július 8. a 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapok leadási határideje
2019. április 8, hétfő

Július 8. a 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapok leadási határideje