HELYI TERMÉK VILLÁNYI BORVIDÉK
HELYI TERMÉK VILLÁNYI BORVIDÉK
Megjelölés | HELYI TERMÉK VILLÁNYI BORVIDÉK |
Jogosult neve | Villány-Siklósi Borút Egyesület |
Lajstromszám | 241143 |
Státusz | Oltalom fennáll |
Nizzai osztályozás | 5, 29, 30, 32, 33 |
Országos/ regionális | Regionális |
Ki vagy milyen termék kaphatja meg? | Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülethez tartozó településekről származó magas minőséget képviselő helyi termelők termékei, helyben előállításra kerülő tradicionális, minőségi termékek. |
Követelmény |
Minősítésre csak élelmiszer, élelmiszer alaptermék és feldolgozott terméknek minősülő élelmiszer kerülhet. A minősítési rendszer preferálja az alapanyagként és késztermékként egyaránt hasznosítható élelmiszer termékeket és kiemelten kezeli a feldolgozott termékeket. A növényi eredetű alaptermék termesztése, betakarítása, vadon termő növény esetén annak begyűjtése, tisztítása és kezelése, és ha csomagolt, akkor előrecsomagolása a Villányi borvidék térségében történt. Ugyanígy szintén a térségből származzanak az állati eredetű alaptermékek is: - az alapanyagként felhasznált állat születése, keltetése, felnevelése, a vadon élő állat elejtése, vadon élő halak kifogása a területen történt. - a nem állatból készült alaptermékek, mint a méz, tej és tojástermelés esetén, az állat termelésbe állítása a térségben történt. - a feldolgozott termék helybeli alaptermékből történő előállításának minden alkalmazott eljárását (a szétválasztást, részekre osztást, vágást, szeletelést, kicsontozást, darálást, nyúzást, őrlést, tisztítást, darabolást, kifejtést, törést, hűtést, fagyasztást, mélyfagyasztást) a térségben végezték. - a feldolgozott termékeknél nem szükséges a felhasznált fűszerek, fűszernövények és étkezési só, valamint az előírás szerinti adalékanyagok helyi származása. - a minősítendő termék megfelel az élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak. - a terméket termékmintával a termelője benevezi a minősítésre. - az elnyert védjegyet a védjegyhasználati szabályoknak megfelelően alkalmazza. |
Van-e ellenőrzés belépéskor? | Igen |
Van-e rendszeres ellenőrzés? | Megújításkor |
Ellenőrzés típusa (dokumentum, labor, helyszíni, érzékszervi stb.) | Dokumentum, érzékszervi |
Ellenőrzés gyakorisága | Évente |
Ki ellenőriz? | Bizottság |
Az ellenőrző szervezet akkreditált? | Nem |
Mennyi időre adják? | 1 év |
Forrás (SzTNH) | http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU# |
Saját honlapja |
https://villanyiborvidek.hu/villanyi-borvidek-helyi-termek-vedjegy |
Kapcsolódó linkek | |
Utolsó frissítés időpontja | 2023.07.03. |