null HELYI TERMÉK VILLÁNYI BORVIDÉK

HELYI TERMÉK VILLÁNYI BORVIDÉKHelyi termék villányi borvidék logo

 

Megjelölés HELYI TERMÉK VILLÁNYI BORVIDÉK
Jogosult neve Villány-Siklósi Borút Egyesület
Lajstromszám 241143
Státusz Oltalom fennáll
Nizzai osztályozás 5, 29, 30, 32, 33
Országos/ regionális Regionális
Ki vagy milyen termék kaphatja meg? Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülethez tartozó településekről származó magas minőséget képviselő helyi termelők termékei, helyben előállításra kerülő tradicionális, minőségi termékek.
Követelmény

Minősítésre csak élelmiszer, élelmiszer alaptermék és feldolgozott terméknek minősülő élelmiszer kerülhet.

A minősítési rendszer preferálja az alapanyagként és késztermékként egyaránt hasznosítható élelmiszer termékeket és kiemelten kezeli a feldolgozott termékeket.

A növényi eredetű alaptermék termesztése, betakarítása, vadon termő növény esetén annak begyűjtése, tisztítása és kezelése, és ha csomagolt, akkor előrecsomagolása a Villányi borvidék térségében történt.

Ugyanígy szintén a térségből származzanak az állati eredetű alaptermékek is:

- az alapanyagként felhasznált állat születése, keltetése, felnevelése, a vadon élő állat elejtése, vadon élő halak kifogása a területen történt.

- a  nem állatból készült alaptermékek, mint a méz, tej és tojástermelés esetén, az állat termelésbe állítása a térségben történt.

- a  feldolgozott termék helybeli alaptermékből történő előállításának minden alkalmazott eljárását (a szétválasztást, részekre osztást, vágást, szeletelést, kicsontozást, darálást, nyúzást, őrlést, tisztítást, darabolást, kifejtést, törést, hűtést, fagyasztást, mélyfagyasztást) a térségben végezték.

- a feldolgozott termékeknél nem szükséges a felhasznált fűszerek, fűszernövények és étkezési só, valamint az előírás szerinti adalékanyagok helyi származása.

- a minősítendő termék megfelel az élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak.

- a terméket termékmintával a termelője benevezi a minősítésre.

- az elnyert védjegyet a védjegyhasználati szabályoknak megfelelően alkalmazza.

Van-e ellenőrzés belépéskor? Igen
Van-e rendszeres ellenőrzés? Megújításkor
Ellenőrzés típusa (dokumentum, labor, helyszíni, érzékszervi stb.) Dokumentum, érzékszervi
Ellenőrzés gyakorisága Évente
Ki ellenőriz? Bizottság
Az ellenőrző szervezet akkreditált? Nem
Mennyi időre adják? 1 év
Forrás (SzTNH) http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU#
Saját honlapja

https://villanyiborvidek.hu/villanyi-borvidek-helyi-termek-vedjegy

Kapcsolódó linkek

https://villanyiborvidek.hu/hirek/egysegminosegben/

Utolsó frissítés időpontja 2023.07.03.