null Hazai fűszerpaprikák az élvonalban

Hazai fűszerpaprikák az élvonalban

2014. december 11, csütörtök

46- féle fűszerpaprika-őrlemény hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a NÉBIH legújabb terméktesztjén. A karácsonyi időszakban a Hivatal a hazai boltok kínálatát vizsgálta, s végül – a kedveltségi mutatók alapján – négy kategóriában (csemege, édesnemes, csípős és különleges/eredetvédett) hirdetett rangsort. A méltán híres magyar fűszerpaprikák ezúttal is kimagaslóan teljesítettek.

A vizsgált fűszerpaprika-őrlemények származásukat tekintve 48%-ban kevert eredetűek (Magyarország és más uniós ország) voltak, 39%-uk magyar, 9%-uk harmadik ország (Peru és Kína) és 2%-uk uniós tagállamból származott. Egy terméken pedig hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, ami miatt a gyártóval szemben eljárás indult. A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.

A Hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46 db terméknél elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát. Az eredmények alapján két őrleménynél a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket, amely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostos, keményebb szerves anyagok jelenlétét mutatja. Három terméknél a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket, illetve kettőnél a nedvességtartalom is határérték feletti volt. További két termék kapszaicinoid-tartalma nem felelt meg az előírásoknak. Az egyik terméket például „csípős” kategóriának jelölték, azonban kapszaicinoid-tartalma alapján a „nagyon csípős” kategóriába tartozott volna. Egy másik fűszerpaprika-őrleményt „csípős”-nek nevezték, míg a mért érték alapján az „enyhén csípős” kategóriának felelt csak meg.

Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer maradék, valamint tiltott színezék mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.

Valamennyi megmintázott terméknél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is.  Csak néhány termék esetében akadtak hiányosságok, jelölési hibának számított a forgalmazó nevének, címének hiánya, illetve a minőségi besorolás hiánya is.

A szakemberek végül a vizsgált termékek közel negyedénél (11 db) találtak kifogásolnivalót, ezen esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján kb. 1.600.000 Ft lesz.

Kedveltségi rangsor felállításánál ezúttal is szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten részt vevő bírálók közt szakemberek, laikusok, civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket.

A laboratóriumi és a kedveltségi eredményeket tartalmazó teljes táblázat elérhető a Szupermenta oldalán is.

 

Kapcsolódó tartalmak
Összesített eredmények (excel)

 


 


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >