null Határérték feletti színezéket mutattak ki kandírozott ananászban

Határérték feletti színezéket mutattak ki kandírozott ananászban

2017. szeptember 26, kedd

A megengedett határérték háromszorosát meghaladó mennyiségű narancssárga színezéket mért a cseh hatóság a Thaiföldről származó, mangó ízesítésű kandírozott ananász szeletben. A NÉBIH a bejelentésről a RASFF rendszeren keresztül értesült.

Szlovákiába és Magyarországra is érkezett abból a mangó ízesítésű kandírozott ananász szeletből, amelyben a Narancssárga S színezék (E110) megengedett mennyiségének több mint háromszorosát mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat. Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK rendelet értelmében a maximálisan megengedett mennyiség kandírozott gyümölcsök és zöldségek esetében 10 mg/kg, ezzel szemben a cseh hatóság 35,1 mg/kg-ot mért a termékben.

 

 

A termék azonosító adatai:

  • Megnevezés: Mangó ízesítésű ananász (Ananas plátky Mango)
  • Kiszerelés: 250 gramm
  • Tételszám 160481
  • Minőség-megőrzési idő: 2018.12.31.
  • RASFF referenciaszám: 2017.1491

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a Narancssárga S (E110) színezékre vonatkozóan 4 mg/testtömegkilogramm/nap ajánlott napi bevitelt határozott meg.

A Narancssárga S (E110) színezéket az ún. Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a Kinolinsárga (E104), Azorubin (E122), Alluravörös (E129), Tartrazin (E102) és a Neukokcin (E124) mellett. E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat. Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat") tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat szín valamelyikét tartalmazza.

További információk: 
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3765


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >