null Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih
2018. július 5., csütörtök

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását Európa szerte megkezdték. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2018. július 3-án tette közzé közös gyors járvány jelentését, arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt EU-s tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették. Hazánkban erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem tudunk.

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították. (A cég közleménye ezen linken tölthető le.)

Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében – ahogy arra már korábban is felhívtuk a figyelmet – a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket a fogyasztóknak alaposan át kell főzniük. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).

 

A Listeria monocytogenesről

Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

További információ a Listeria-ról: http://portal.nebih.gov.hu/hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol

 

Jelenleg az alábbi termékvisszahívások ismertek hatóságunk előtt:


Friss hírek

Ivartalanítási program indult a kóbor ebek számának csökkentéséért
2021. április 9., péntek

Ivartalanítási program indult a kóbor ebek számának csökkentéséért

A kistelepülések kutyapopulációjának „mederben tartása” és a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében indított ivartalanítási programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A projekt összköltsége 50 millió forint, mely mintegy 1400 kutya ivartalanítását teszi lehetővé országszerte, fókuszában pedig a nőivarú egyedek állnak.

Tovább >

Stratégiai együttműködés az élelmiszerlánc-biztonság digitalizációjának előmozdítása érdekében
2021. április 7., szerda

Stratégiai együttműködés az élelmiszerlánc-biztonság digitalizációjának előmozdítása érdekében

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Agrárminisztérium, az Élelmiszerlánc-felügyelet és az Állatorvostudományi Egyetem közötti együttműködés, amelynek célja a magyar állategészségügy, a magyar agrárium és ezáltal a magyar vidék sikere – emelte ki Dr. Bognár Lajos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerdán az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet, az Agrárminisztérium és a Digitális Jólét Program között létrejött együttműködési megállapodások ünnepélyes aláírásán.

Tovább >