null Gyomirtási lehetőségek a ciroktermesztésben – aktuális készítmények és engedélyezések

Gyomirtási lehetőségek a ciroktermesztésben – aktuális készítmények és engedélyezések

2025. április 17, csütörtök

A ciroktermesztés egyik legnagyobb nehézségének mondható a gyomok elleni küzdelem, ugyanis a kezdeti gyomelnyomó képessége elmarad a kukoricáétól. Cirok kultúrában sok alternatíva közül választhatunk a vegyszeres gyomirtási eljárásokon belül, amelyek lehetnek vetést követően azonnal kijuttatható (preemergens), vagy a kikelt növény fejlettségi állapotától függően (posztemergens) alkalmazható megoldások.

A gabonafélékhez sorolható cirok a kukorica alternatívájának tekinthető, de annál szárazságtűrőbb és jóval ellenállóbb a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal szemben. Ez a növény lehetőséget és megoldást jelenthet a gazdáknak arra, hogy aszályos körülmények között, gyengébb adottságú termőhelyeken is biztos jövedelmet nyújtson. 

A ciroktermesztés legnagyobb nehézségének mondható a gyomok elleni küzdelem, ugyanis a kezdeti gyomelnyomó képessége a kukoricáétól elmarad, így mindenképpen gyomirtani kell. 
Cirok kultúrában sok alternatíva közül választhatunk a vegyszeres gyomirtási eljárásokon belül a PRE/POST kezelésekre. Az engedéllyel rendelkező készítmények felhasználása kizárólag az engedélyokiratokban foglaltak betartása mellett történhet. A felhasználásra és a hatékonyságra vonatkozó további információk szintén megtalálhatók a készítmények engedélyokirataiban. 

Az engedéllyel rendelkező készítmények listája és további részletes információk a következő cikkben elérhetőek: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-cirok-kultura-gyomirtasi-technologiai-es-engedelyezett-keszitmenyei


Friss hírek

2025. december 15, hétfő

Év végi nagy durranás: rozé pezsgőket vizsgált a Szupermenta

A Szupermenta terméktesztjén ezúttal száraz rozé pezsgőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben 23 alkoholos ital vett részt, melyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek voltak, jogsértő jelölés miatt azonban öt esetben hatósági intézkedések elrendelésére volt szükség. A kedveltségi vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy melyek a kóstolók által legkedveltebbnek ítélt rozé pezsgők.

Tovább >

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >