null Frissítette a Nébih a szőlőiskolai szaporítások adatbázisait

Frissítette a Nébih a szőlőiskolai szaporítások adatbázisait

2022. január 12, szerda

A beérkezett szőlőiskolai szaporítási és leltárjelentések alapján frissítette a „Szőlőiskolai szaporítások” című áttekintő táblázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az adatbázis 84 termelő vállalkozás adatait foglalja össze ABC rendben, számba véve az általuk termesztett fajtákat és klónokat. Célja, hogy segítse az árutermő szőlőültetvények telepítőit a megfelelő ültetési anyagok megtalálásában.

A táblázatban azoknak a partnereknek a 2021-es szaporítási évre vonatkozó adatai találhatóak összesítve, akik hozzájárultak a Nébih honlapján történő közzétételhez. Az összesítések mennyiségi adatokat nem tartalmaznak: a fajtákat, a klónokat és a termelőket ABC szerinti sorrendben, nem az előállítási volumen sorrendjében mutatják. 

A szőlőiskolai szaporítások adatbázis 84 termelő vállalkozás adatait foglalja össze. A szőlőiskolai termékek nagy részét az oltványok adják, sok fajta-alany kombinációval, míg az alany nélkül felsorolt nemes fajták és klónok sajátgyökerű szaporításokat jelentenek, hasonlóan a külön összesített alanyvessző szaporításokhoz.

Az adatbázis közzététele segítséget kíván nyújtani az árutermő szőlőültetvényt telepítőknek az ültetési anyagok kereséséhez.

A táblázat az alábbi linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny

A 2021-ben szemlézett szőlőszaporítóanyag-termő ültetvények összesítését később közöljük.


Friss hírek

2025. január 29, szerda

Eljárási díjjal egészülnek ki a fajtakísérleti vizsgálatok

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy az állami elismeréshez elvégzett fajtavizsgálatok, valamint a növényfajta oltalomra bejelentett fajtakísérleti vizsgálatok díjai 2025. január 30-tól eljárási költséggel egészülnek ki. A kiegészítő díj a vizsgálatok járulékos elemeinek fedezésére szolgál, mint például a vetőmag és a termésnövelő anyagok beszerzése, vagy a mezőgazdasági gépi bérmunka.

Tovább >

2025. január 29, szerda

A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában

Tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Közétkeztetési Szakácsversenyen (KÖSZ) az intézményi és munkahelyi étkeztetés szereplői. A gasztronómiai megmérettetésre 2025. április 30-ig lehet jelentkezni, ezúttal már három kategóriában. Az idei verseny fő témája a fenntartható közétkeztetés, így a csapatoknak többek között ezt is szem előtt kell tartaniuk a menüsor összeállításakor.

Tovább >