null Fokozottan ellenőrzik a vendéglátóhelyekek felszolgált pitákat

Fokozottan ellenőrzik a vendéglátóhelyeken felszolgált pitákat

2016. február 4, csütörtök

A vendéglátóhelyeken kínált pita termékek fokozott ellenőrzését rendelte el hétfőn Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A szigorított vizsgálatot a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága által nemrég történt pitaüzem leleplezés indokolta: a vállalkozás ugyanis nagy mennyiségben szállította ismeretlen helyekre a rendkívül rossz higiéniai körülmények között gyártott termékeket.

Január közepén súlyos higiéniai problémák, a termelési nyilvántartás, a nyomonkövethetőség, valamint a termékazonosítás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága.

Az üzemben a falakat, a padozatot, a nyílászárókat és a berendezési tárgyakat vastagon, és nagy felületen ellepte a penész. Az épület takarítatlan volt, a padlót eldobott cigarettacsikkek és egérürülék borította. Az ellenőrök döglött és élő egereket egyaránt találtak a helyiségekben.

Az üzemben kizárólag vendéglátó-ipari felhasználásra alkalmas készre sütött pitatésztát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek. Erről azonban – más kötelező adatokhoz hasonlóan – semmilyen nyilvántartást sem vezettek.

A vállalkozás ismeretlen terjesztési köre miatt Zsigó Róbert államtitkár elrendelte, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a vendéglátóhelyeken történő helyszíni ellenőrzések alkalmával fokozottan vizsgálják a felhasznált pita termékek származását és nyomonkövethetőségét.

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >