null Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2022. augusztus 12, péntek

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával. A júliusi első időszakban összesen 2 338 ellenőrzésre került sor. 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1 170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.

Az ellenőrzés a turisztikai szempontból frekventált helyeken, továbbá a rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményekre fókuszált. Ezen belül a büfé-kocsik és mozgó vendéglátók tevékenysége, valamint az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése kiemelt figyelemben részesült. Az ellenőrzött napközis táborokban élelmiszer-biztonságot érintő súlyosabb probléma nem merült fel.

A július 1-jétől 31-ig tartó  első időszakban 8 439 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A vezető hibaok idén is a lejárt termékek forgalmazása, de a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva ritkábban fordult elő. Az összes ellenőrzött tétel 5,2%-át, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból. A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést, 196 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, utóbbit összesen 13 415 384 Ft értékben.

A vendéglátó tevékenység ellenőrzése során az allergénekre vonatkozó fogyasztói tájékoztatás hiánya főleg a kisebb vendéglátóhelyeken, büfékben, lángost árusító helyeken, illetve a fagylaltozókban figyelhető meg.

Az úgynevezett helyettesítő termékek használata elsősorban a lángost árusító helyeken gyakori. Ezzel együtt rendszeresen előforduló hiba, hogy az étlapon „tejföl” szerepel, azonban az ételre már növényi alapú termék kerül. A pizzériák esetében szintén tapasztalható ugyan ez a félrevezető gyakorlat: növényi alapú sajtkészítményeket használnak feltétként, ugyanakkor az étlapon a „sajt” megnevezés szerepel, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

A zöldség-gyümölcs minőségellenőrzések alkalmával eddig főleg jelölési hibák és minőségi kifogás fordult elő, de ismeretlen eredetű, nem nyomon-követhető termékek miatt is intézkedniük kellett a szakembereknek. Néhány esetben a forgalmazói regisztráció hiánya is előfordult.

A borászati termékek és alkoholos italok helyszíni ellenőrzése során alkoholtartalom eltérés nem fordult elő. Lejárt minőségmegőrzési idejű alkoholos italt is csupán egy esetben találtak az ellenőrök, továbbá egy-egy jelöletlen bor és pálinka tételt kellett kivonni a forgalomból.

A részeredmények alapján a higiéniai hiányosságok előfordulása idén kiemelkedően magas volt, különösen a vendéglátásban, viszont kevesebb nyomonkövethetőséggel kapcsolatos hibát tártak fel az ellenőrök. A kánikulára tekintettel a szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc biztosítására, amellyel már mostanáig több probléma adódott a tavalyinál.

A nyári szezonális élelmiszerlánc- ellenőrzési időszak augusztus 20-ig még országszerte tart.


Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >