null Fajtabemutatókat, nyílt napokat szervez a NAK és a NÉBIH

Fajtabemutatókat, nyílt napokat szervez a NAK és a NÉBIH

2014. május 15, csütörtök

Az idei évtől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH NKI) újra elindítja az államilag elismert növényfajták kísérletét. A fajtakísérletek eredményeit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen szervezett fajtabemutatókon, nyílt napokon mutatják be az érdeklődő gazdálkodóknak.

A fajtabemutatókat a NÉBIH NKI Fajtakísérleti Állomásain, az ország több régiójában rendezik meg. A rendezvénysorozat célja, hogy egy független szakmai szervezet által mutassák be a Magyarországon termeszthető, gazdaságilag legjelentősebb növényfajok (őszi káposztarepce, őszi búza, kukorica, napraforgó, szója, burgonya, cirok) fajtáit, illetve a fajták termesztési tulajdonságait.

A fajtabemutatók, nyílt napok közös megrendezése a NAK és a NÉBIH közötti, hosszú távra tervezett szoros szakmai együttműködés egyik lépése. A közeljövőben aláírandó megállapodásban a NAK és a NÉBIH az élelmiszerlánc-biztonság javítását tűzik ki célul, amely magában foglalja az egészséges környezet megteremtését, az egységes, kiváló minőségű, biztonságos termékek előállítását, forgalmazását, felhasználását a gazdálkodók és a vállalkozások tevékenységének sikeressége érdekében.

A szakmai együttműködés első rendezvényeként 2014. május 27-én őszi káposztarepce fajtabemutatót és nyílt napot rendeznek a NÉBIH Tordasi Növényfajta-kísérleti Állomásán, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A rendezvény részletes programja a NAK és a NÉBIH honlapján rövidesen elérhető lesz. Az év folyamán megrendezésre kerülő további fajtabemutatók helyszíneiről és időpontjáról a NAK és a NÉBIH folyamatos tájékoztatást ad a termelőknek.

A rendezvényeken történő részvétel a gazdák számára ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.


Friss hírek

2023. július 3, hétfő

Első öko őszi búza fajtabemutató Fertődön

A Nébih 2020-ban indította el a közel 20 ha-os Fertődi Fajtakísérleti Állomás átállítását ökológiai minősítésre. Az első kísérlet a területen a posztregisztrációs őszi búza fajtateszt volt. Az idei kísérlet vetése 2022 őszén már átállt ökológiai minősítésű területen történt. Ennek a munkának egyik fontos mérföldkövét jelenti, hogy június 22-én a Nébih az ÖMKi-vel közösen megrendezte az első öko őszi búza fajtabemutatóját Fertődön.

Tovább >

2023. április 14, péntek

Szőlő szaporítóanyag termesztők és forgalmazók, figyelem! Fontos határidő: május 20.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő szaporítóanyag-előállítással és forgalmazással foglalkozók figyelmét, hogy tevékenységüket május 20-ig kell bejelenteniük a Nébih honlapján megtalálható szemlebejelentő lapon. Az alábbiakban hasznos információkkal szolgálunk az egyes tevékenységekkel, az űrlapok letöltésével és beküldésével, valamint a származási igazolványokkal és a szőlőiskolai nyilvántartással kapcsolatban.

Tovább >