null EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban
2018. február 7, szerda

Az EU legfrissebb, zoonózisokat összegző jelentése szerint 2016-ban enyhén növekedett a szalmonellózishoz köthető esetek száma az uniós tagállamokban. Ezzel megállt az a kilenc éve tartó tendencia, melynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tapasztalatai alapján, a Salmonella-fertőzések mérsékelt növekedése hazánkban is megfigyelhető.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentésében szereplő európai országokban 2016-ban 4.786 élelmiszer-eredetű szalmonellózis megbetegedést regisztráltak, amely 94.530 főt érintett. Bár ez a számadat nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, az előző évi 4.362 esethez képest enyhe növekedést mutat.

A Nébih információi szerint 2016-ban Magyarországon 681 élelmiszer-eredetű humán szalmonella-fertőzés történt, közülük 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. A hazai számadatok szintén a megbetegedések mérsékelt növekedését igazolják.

Hazánkban – az EU más tagországaihoz hasonlóan – az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért.

A Salmonella-fertőzésről és a legújabb EU jelentés részleteiről a Nébih honlapján tájékozódhatnak.


Friss hírek

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy
2021. október 8, péntek

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy

Országos médiakampányt indít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy népszerűsítése érdekében az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével. A kommunikációs kampányt több nagyívű fejlesztés, például online pályázati rendszer létrehozása és az információs felületek megújítása előzte meg az elmúlt hónapokban. Az újítások eredményeit és a KMÉ-védjegy alapértékeit teszi most mindenki számára láthatóvá az októberben induló médiakampány.

Tovább >