null Erdészeti témájú twinning projekt Grúziában

Erdészeti témájú twinning projekt Grúziában

2017. augusztus 16, szerda

Megkezdődött az együttműködés abban az erdészeti témájú, grúz twinning projektben, amelynek megvalósítási jogát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága a Földművelési Minisztériummal közösen nyert el.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságával 2016. december 2-án elnyerte a GE 13 ENI EN 01 16 számú, erdőgazdálkodási  twinning projekt megvalósítási jogát (a munkát a litván Környezetvédelmi Minisztérium vezeti).

Az előkészületek megkezdődtek, a hivatalos nyitóértekezletre 2017. június 30-án került sor Tbilisziben. A rendezvényen Magyarországot Szabó Sándor nagykövet úr és Mózes Csaba junior projekt leader képviselte.

A másfél éves projekt során több mint 100 szakértői kiküldetés fog megvalósulni, melynek 40 százalékát magyar szakemberek végzik majd. A szakértői részvételt a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága, az Erdészeti Tudományos Intézet, a Bükki Nemzeti Park, a Heves Megyei Kormányhivatal, a Baranya Megyei Kormányhivatal, és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal biztosítja.

A grúz szakembereknek lehetőségük lesz két-két alkalommal Litvániába és Magyarországra látogatni, mely tanulmányutak során a tagállami országok bemutatják a hazai jó gyakorlatot az erdőgazdálkodás területén. Az első magyarországi tanulmányútra november végén kerül sor.

Kapcsolódó tartalmak
Videó

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >