null Erdészeti és energetikai fajtahasználat

Erdészeti és energetikai fajtahasználat

Erdészeti és energetikai fajtahasználat

Magyarországon felhasználható akác, nyár és fűz fajták

Erdészeti és energetikai célra engedélyezett fajták és fajtajelöltek listája 

Magyarországon állami fajtaelismerésben részesült fajták, tájhasznosítású klónok, illetve állami elismerésre bejelentett fajtajelöltek.

Erdészeti célú hasznosításra csak az állami elismerésben részesült fajták, tájhasznosítású klónok, valamint kísérleti céllal, eseti engedéllyel a bejelentett fajták engedélyezhetők.

Energetikai célú hasznosításra a 45/2007. (VI. 11.) FVM rendelet 2.§ alapján a listákon szereplő összes fajta engedélyezett.

Kizárólag energetikai célú hasznosításra engedélyezett fajták listája

Az Európai Közösség más tagállamaiban államilag elismert és köztermesztésbe vont nyár és fűz fajták, amelyek a 45/2007. (VI.11.) FVM rendelet értelmében Magyarországon energetikai célú ültetvényekben telepíthetőek.

A listák kiegészítésként tartalmazzák a legfontosabb közérdekű információkat, így többek között a bejelentéshez, illetve bizonyos esetekben a fajtaoltalomhoz kapcsolódó adatokat is. A listán szereplő adatokat a beálló változások szerint rendszeresen frissítjük.

Részletesebb információkért kérem, forduljanak a NÉBIH Mezőgazdasági és Genetikai Erőforrások Igazgatóságán az Erdészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályhoz.


Friss hírek

Katasztrófahelyzetek esetén alkalmazható engedmények
2022. május 23, hétfő

Katasztrófahelyzetek esetén alkalmazható engedmények

Növényevők esetén a takarmány legalább 60%-ának magából a termelőegységből kell származnia, ha ez nem lehetséges, akkor más ökológiai gazdaságokkal együttműködésben kell előállítani. Az emlősök táplálása során előtérbe kell helyezni az anyatejes táplálást az az adott fajra vonatkozóan előírt minimális ideig.

Tovább >

Nem ökológiai termesztésből származó takarmány felhasználásának engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén
2022. május 23, hétfő

Nem ökológiai termesztésből származó takarmány felhasználásának engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Ha a takarmánygyártás megszűnt, vagy korlátozásokat vezettek be, különösen, ha rendkívüli időjárási feltételek, járványok, toxikus anyagokkal történt szennyeződés vagy tűz következett be a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyezheti a nem ökológiai termelésből származó takarmányok használatát.

Tovább >