null Erdészeti és energetikai fajtahasználat

Erdészeti és energetikai fajtahasználat

Magyarországon felhasználható akác, nyár és fűz fajták

Erdészeti és energetikai célra engedélyezett fajták és fajtajelöltek listája 

Magyarországon állami fajtaelismerésben részesült fajták, tájhasznosítású klónok, illetve állami elismerésre bejelentett fajtajelöltek.

Erdészeti célú hasznosításra csak az állami elismerésben részesült fajták, tájhasznosítású klónok, valamint kísérleti céllal, eseti engedéllyel a bejelentett fajták engedélyezhetők.

Energetikai célú hasznosításra a 45/2007. (VI. 11.) FVM rendelet 2.§ alapján a listákon szereplő összes fajta engedélyezett.

Kizárólag energetikai célú hasznosításra engedélyezett fajták listája

Az Európai Közösség más tagállamaiban államilag elismert és köztermesztésbe vont nyár és fűz fajták, amelyek a 45/2007. (VI.11.) FVM rendelet értelmében Magyarországon energetikai célú ültetvényekben telepíthetőek.

A listák kiegészítésként tartalmazzák a legfontosabb közérdekű információkat, így többek között a bejelentéshez, illetve bizonyos esetekben a fajtaoltalomhoz kapcsolódó adatokat is. A listán szereplő adatokat a beálló változások szerint rendszeresen frissítjük.

Részletesebb információkért kérem, forduljanak a NÉBIH Mezőgazdasági és Genetikai Erőforrások Igazgatóságán az Erdészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályhoz.


Friss hírek

2024. március 6, szerda

ÖKO vetőmag adatbázis tájékoztató

Az Európai Unió Bizottsága 889/2008/EK rendelete engedélyezi a nem ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag és burgonya vetőgumó használatát is ökológiai gazdálkodásban, amennyiben a termelők nem tudnak ökológiai módszerekkel előállított szaporítóanyagot beszerezni. Az engedélyezési eljárást a tagállamok hatáskörébe utalja. Ennek érdekében előírja a tagállamok számára egy számítógépes adatbázis létrehozását és folyamatos működtetését azoknak a fajtáknak nyilvántartására, melyekből igazoltan rendelkezésre áll az ország területén ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag, illetve burgonya vetőgumó.

Tovább >

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >