A NÉBIH 2014. nyarán epres joghurtokra vonatkozó élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzést végzett, amelyben kiemelt hangsúlyt kapott az érzékszervi vizsgálat, illetve a kedveltségi teszt is. Az ellenőrzés során 38 féle epres joghurt hatósági mintavétele történt meg.
A NÉBIH Laboratóriuma minden termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálta a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek. A laktózmentes joghurtok esetében a laktóztartalom egyezett a címkén deklarált mennyiséggel. A termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével, minden vizsgált joghurt grammonként az előírt legalább 107 mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat. A probiotikusként jelölt joghurtok esetében a jelölésen feltüntetett Bifidobacterium grammonként az előírt legalább 106 baktériumot szintén tartalmazta.
A jelölés ellenőrzése során kisebb és súlyosabb jelölési hibát is tapasztaltunk. Összesen 19 db terméknél találtunk hiányosságokat, tehát minden második esetben előfordult valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság.
A csak kisebb jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóját vagy forgalmazóját hatóságunk figyelmeztetésben részesíti, a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra és kötelezzük a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen kb. 700.000 Ft.
A vizsgálatok számszerű eredményei a itt találhatók.
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság