null Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH

Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH

Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH
2016. október 28, péntek

A Klistier oldat rektális beöntéshez elnevezésű termék összes gyártási tételének forgalmazását megtiltotta a NÉBIH Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága. A hatóság elrendelte a termék valamennyi tételének kivonását is a hazai piacról, egészen a felhasználói szintig.

A visszahívás oka, hogy a termék nem rendelkezett a vonatkozó rendelet által előírt forgalomba hozatali engedéllyel vagy nyilvántartásba vételi igazolással. Mivel a készítményt a humán gyógyszereket engedélyező hatóság (OGYÉI) sem regisztrálta – ami alapján kivételes esetben az úgynevezett kaszkád alapján alkalmazható lett volna állatokban –, a termék mindenfajta engedély nélkül volt jelen a hazai piacon.

A készítmény macskáknál súlyos mellékhatást is okozhat, amire volt is példa: dihidrogénfoszfát hatóanyag-tartalma miatt ennél az állatfajnál különösen veszélyes, adagolásának hiperfoszfatémia, hipokalcémia, hipoglikémia, hipotermia és az állat pusztulása lehet a következménye.

A hatóság felhívja az állatorvosok figyelmét, hogy ne használjanak engedéllyel vagy nyilvántartásba vételi igazolással nem rendelkező termékeket, mert ezek esetében nem bizonyított, hogy alkalmazásuk előnyei felülmúlják az azzal járó kockázatokat. A forgalomba hozatali engedély vagy a nyilvántartásba vételi igazolás száma megtalálható az engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett termékek címkéjén.

Kapcsolódó jogszabály:
Az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X.6.)  FVM rendelet


Friss hírek

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih
2021. október 20, szerda

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Tovább >

Közlemény visszavont „zöld könyvről”
2021. október 20, szerda

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása

Tovább >