null Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH

Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH

Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH
2016. október 28., péntek

A Klistier oldat rektális beöntéshez elnevezésű termék összes gyártási tételének forgalmazását megtiltotta a NÉBIH Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága. A hatóság elrendelte a termék valamennyi tételének kivonását is a hazai piacról, egészen a felhasználói szintig.

A visszahívás oka, hogy a termék nem rendelkezett a vonatkozó rendelet által előírt forgalomba hozatali engedéllyel vagy nyilvántartásba vételi igazolással. Mivel a készítményt a humán gyógyszereket engedélyező hatóság (OGYÉI) sem regisztrálta – ami alapján kivételes esetben az úgynevezett kaszkád alapján alkalmazható lett volna állatokban –, a termék mindenfajta engedély nélkül volt jelen a hazai piacon.

A készítmény macskáknál súlyos mellékhatást is okozhat, amire volt is példa: dihidrogénfoszfát hatóanyag-tartalma miatt ennél az állatfajnál különösen veszélyes, adagolásának hiperfoszfatémia, hipokalcémia, hipoglikémia, hipotermia és az állat pusztulása lehet a következménye.

A hatóság felhívja az állatorvosok figyelmét, hogy ne használjanak engedéllyel vagy nyilvántartásba vételi igazolással nem rendelkező termékeket, mert ezek esetében nem bizonyított, hogy alkalmazásuk előnyei felülmúlják az azzal járó kockázatokat. A forgalomba hozatali engedély vagy a nyilvántartásba vételi igazolás száma megtalálható az engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett termékek címkéjén.

Kapcsolódó jogszabály:
Az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X.6.)  FVM rendelet


Friss hírek

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől
2021. március 5., péntek

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Tovább >

Street food vendéglátóhelyet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih
2021. március 4., csütörtök

Street food vendéglátóhelyet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy fővárosi street food ételeket kínáló egység ellenőrzése során súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által megállapított hiányosságok az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Tovább >