null Előzzük meg a gyümölcs- és szőlőültetési anyagok illegális árusítását!

Előzzük meg a gyümölcs- és szőlőültetési anyagok illegális árusítását!

2020. március 4, szerda

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fás növények szaporítóanyagainak (elsősorban a gyümölcs- és szőlőoltványok) jogszerűtlen árusítása egyre súlyosabb problémaként jelenik meg a helyi piacok, vásárok esetében.

A Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei a tavaly őszi forgalmazási és telepítési szezonban számos ellenőrzést folytattak helyi piacokon, vásárokon, melyek során több esetben tapasztaltak illegális árusító tevékenységet. Ennek megszűntetése mindannyiunk közös érdeke.

Felhívásunk elsődleges célja – a kockázatok, valamint az előírások számbavétele mellett – az, hogy a piacüzemeltetők és a vásárszervezők megismerhessék a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítségével hatékonyabban szűrhetik ki a tisztességtelen forgalmazókat.

A témában összefoglalt hasznos tudnivalók itt érhetőek el: https://portal.nebih.gov.hu/-/piacuzemeltetok-vasarszervezok-figyelmebe-elozzuk-meg-a-gyumolcs-es-szoloultetesi-anyagok-illegalis-arusitasat-


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >