null Előzzük meg a gyümölcs- és szőlőültetési anyagok illegális árusítását!

Előzzük meg a gyümölcs- és szőlőültetési anyagok illegális árusítását!

Előzzük meg a gyümölcs- és szőlőültetési anyagok illegális árusítását!
2020. március 4, szerda

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fás növények szaporítóanyagainak (elsősorban a gyümölcs- és szőlőoltványok) jogszerűtlen árusítása egyre súlyosabb problémaként jelenik meg a helyi piacok, vásárok esetében.

A Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei a tavaly őszi forgalmazási és telepítési szezonban számos ellenőrzést folytattak helyi piacokon, vásárokon, melyek során több esetben tapasztaltak illegális árusító tevékenységet. Ennek megszűntetése mindannyiunk közös érdeke.

Felhívásunk elsődleges célja – a kockázatok, valamint az előírások számbavétele mellett – az, hogy a piacüzemeltetők és a vásárszervezők megismerhessék a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítségével hatékonyabban szűrhetik ki a tisztességtelen forgalmazókat.

A témában összefoglalt hasznos tudnivalók itt érhetőek el: https://portal.nebih.gov.hu/-/piacuzemeltetok-vasarszervezok-figyelmebe-elozzuk-meg-a-gyumolcs-es-szoloultetesi-anyagok-illegalis-arusitasat-


Friss hírek

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére
2021. szeptember 16, csütörtök

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások – így különösen az alábbiak – szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Tovább >

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >