null Elkezdődött a lovas fedeztetési idény – avagy nem ilyen lovat akartam… Fontos tudnivalók a fedeztetésekkel kapcsolatos előírásokról

Elkezdődött a lovas fedeztetési idény – avagy nem ilyen lovat akartam… Fontos tudnivalók a fedeztetésekkel kapcsolatos előírásokról

2020. április 8, szerda

Láttam egy kiemelkedő tenyészmént, jövőre azzal fogom fedeztetni a kancámat mondta a gazda augusztusban. Karácsonykor már egy útlevéllel rendelkező, ám tenyésztési engedéllyel nem rendelkező mén tűnt a kiválasztottnak. Aztán tavasszal egy közelben álló ki tudja honnan előkerült mén lett a nyertes. Mindenki hallott már hasonló történetet. És a tenyésztő vajon mit nyert?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) időről időre érkeznek bejelentések, amelyekben a hatóság segítségét kérik olyan tenyésztésre felkínált ménekkel kapcsolatban, melyek Magyarországon való fedeztetést/termékenyítést kínálnak, amelyből a megszületett csikónak majd az adott fajtába való törzskönyvezését és ehhez lóútlevelet ígérnek. Akarva-akaratlanul sok esetben megtévesztő lehet a felkínált ménekkel/termékenyítéssel kapcsolatosan szerepeltetett információ.

Írásunkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy amikor a tenyésztőben megfogalmazódik a párosítási terv, akkor a hatályos jogszabályokat is figyelembe kell vennie ahhoz, hogy a majdan megszületendő csikó nyilvántartásba vételekor nehogy kellemetlen meglepetés érje.

Vegyük hát sorra a feltételeket:

Minden Magyarországon elismert tenyésztőszervezet tenyésztési programjában meghatározottak az adott fajtában a ménkiválasztás szempontjai és az engedélyezés kritériumai.

Miután a tenyésztőszervezet szakmailag engedélyezett egy adott mént, akkor a Nébih-től, mint tenyésztési hatóságtól a tenyésztőszervezet kér a ménnek főtörzskönyvi számot. Amennyiben Nébih által vizsgált szempontoknak  is megfelel a mén, akkor négyjegyű törzskönyvi szám kiadásával válik a tenyésztőszervezet szakmai engedélye tényleges engedéllyé. A Nébih ehhez vizsgálja, hogy a mén származása rendben van-e, DNS vizsgálattal rendelkezik-e a megszületendő utódok vizsgálatához. Fedeztetési vagy mesterséges állomáson tartózkodó mén esetén a lóútlevele megfelelőek-e és a jogszabályok szerint a hatósági adatbázisban is rögzítettek-e. Egyfajta minőségbiztosításként érdemes tekinteni erre a hatósági feladatra.

A méntartónak tehát a szakmai engedély és a NÉBIH nyilvántartásba vételt követően van lehetősége a tényleges működésre és szerződni a tenyésztőszervezettel.

A kancatartó helyesen teszi, ha megbizonyosodik a tenyésztőszervezetnél, hogy a kiválasztott mén rendelkezik-e fent leírtakkal, illetve érvényes-e az engedélye az adott évre, vagy van-e valamilyen korlátozás a ménnel kapcsolatban, ami érinti a kancatartót, illetve a megszületendő csikó törzskönyvezését.

Nézzük a további hibalehetőségeket:

Nem szabad korábban elkezdeni a ménnel a működést, mielőtt a Nébih kiadja az említett négyjegyű törzskönyvi számot.

Előfordul, hogy a forgalmazásra kínált spermának nincs Magyarországon engedélyezett tenyésztőszervezete. Fontos felhívni a figyelmet, hogy amennyiben külföldi tenyésztőszervezet hatáskörébe tartozó ménről van szó, akinek nincs Magyarországon elismert tenyésztőszervezete, akkor a méntől származó sperma csak akkor forgalmazható, ha külföldi tenyésztőszervezetnek Magyarországra is kiterjesztett tenyésztőszervezeti elismerése van.

Magyarországon történő fedeztetés/termékenyítés esetén minden esetben, fajtára való tekintet nélkül, csak Magyarországon működési engedéllyel bíró, elismert tenyésztőszervezet fedeztetési jegyével lehet. Hiába rendelkezik tehát egy mén pl. Ausztriában egy ottani tenyésztőszervezettől minden engedéllyel, az Magyarországon nem érvényesíthető, az osztrák fedeztetési jeggyel Magyarországon fedeztetés nem végezhető.

Fontos megjegyezni, hogy kizárólag saját tenyészetben, saját kancára használható ugyan apaállatként az állategészségügyileg nem kifogásolható mén. Azonban, ha tenyésztő szervezet által nem engedélyezett egy mén és nincs szabályos fedeztetési jegye az állatnak, akkor az utód nem lesz törzskönyvezhető, ismeretlen származásúnak számít!

Külföldi spermát is csak Magyarországon engedélyezett mesterséges állomáson keresztül lehet forgalmazni. A külföldi sperma eladásakor keletkezett fedjegyet a magyar adatbázisban nyilván kell tartani, ami csak jogszabály szerinti honosítás után lehetséges. A Magyarországon vezetett hatósági adatbázisban való nyilvántartás nem helyettesíthető valamely külföldi adatbázisban történő nyilvántartással.

Saját érdekükben kérünk minden kedves tenyésztőt, hogy keltsen bennük gyanút, ha külföldi fedeztetési jegyet kínálnak, miközben az adott fajtának van magyarországi elismert tenyésztőszervezete, ám magyar útlevelet ígérnek a csikónak. Ilyenkor ez nyilvánvalóan a tartó és tenyésztőszervezet közötti együttműködés hiányára utal. Fenn áll a veszélye, hogy a csikó nyilvántartásba vétele során  a kanca tulajdonosa akadályokba fog ütközni.

A jogszabályi előírások értelmében minden Magyarországon született csikót magyar lóútlevéllel kell ellátni. Amennyiben a mén hirdetője magyarországi fedeztetés után külföldi útlevelet ígér, azzal Uniós rendelkezéseket sért.

Az Unió támogatja a tenyésztői szabadságot, de tekintettel a tenyésztés állategészségügyi vonatkozásaira szabályozza a törzskönyvezés és a lóútlevél kibocsátás mikéntjét. Kérünk mindenkit, hogy az Uniós szabályok és a hazai jogszabályok együttes figyelembevételével folytassák tenyésztői munkájukat.

Minden tenyésztővel közös érdekünk, hogy a tenyésztés az a jól dokumentált, minőséget kereső tevékenység legyen, ami megkülönbözteti a szaporítástól. Ebben a szellemben dolgoznak a tenyésztőszervezetek, az MLOSZ és a Nébih állattenyésztéssel és lóútlevél kiadással foglalkozó munkatársai is. Saját védelmében javasoljuk minden kedves tenyésztőnek, hogy a legkisebb gyanú esetén is járjon utána, hogy vajon nem olyan mént/szaporító anyagot kínáló személyről van-e szó, aki a mindenkori hatályos tenyésztési szabályokat kívánja megkerülni, veszélybe sodorva ezzel egy tenyésztő munkáját.


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. október 27, péntek

Tenyészbika lajstromszámok 2023

A 2023-as támogatási tárgyévben (a támogatási kérelem benyújtásának naptári éve szeptember 1. - augusztus 31.) összesen 1756 bika kapott központi lajstromszámot.

Tovább >