null „Őrizd meg a növények egészségét, és védd az életet” - Elindult a #PlantHealth4Life kampány

„Őrizd meg a növények egészségét, és védd az életet” - Elindult a #PlantHealth4Life kampány

2023. július 27, csütörtök

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság (EB) és partnereik az Európai Unió (EU) tagállamaiban elindítják a #PlantHealth4Life kampányt. A kampány célja, hogy a növényegészségügyre, és annak mindennapi életünkkel való kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A növények egészségéért össztársadalmi szinten is sokat tehetünk, mely munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkájának is nagy szerepe van. 

A növények jelentik a földi élet gerincét: biztosítják számunkra a levegőt, amit belélegzünk és a táplálékot, amit megeszünk. Napjainkban a növényekre hatalmas nyomás nehezedik az éghajlatváltozás és az olyan emberi tevékenységek miatt, mint a kereskedelem és az utazás. A növényi kártevők jelentős gazdasági és környezeti veszteségeket okozhatnak. Például a Xylella fastidiosa károsító olajfák millióit pusztította el az olaszországi Puglia régióban, és egész Dél-Európában. Magyarországon szerencsére ilyen veszélyes növényi károsító még nem fordul elő, a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség azonban megkeseríti a magyar szőlőtermesztők életét.

„A növények egészsége alapvető fontosságú jólétünk és környezetünk szempontjából. Az EFSA, az EK és a tagállamok együtt dolgoznak azért, hogy megóvják az EU-t a növényi kártevőktől és betegségektől. A #PlantHealth4Life kampány közös kezdeményezés, amely felhívja a lakosság figyelmét a növényegészségügyi kockázatokra. Unió-szerte az emberek bevonásával arra törekszünk, hogy kollektív felelősség alakuljon ki a növények egészségének megőrzéséért” – mondta az EFSA ügyvezető igazgatója, Bernhard Url.

„Mivel a One-Health program kiemelt helyet foglal el az Európai Bizottság napirendjén, az EU-ba érkező növényi kártevők és betegségek elleni védelem mindannyiunk számára prioritás. A legkisebb lépéseknek lehet a legnagyobb hatása. Ez azzal kezdődik, hogy felvértezzük magunkat a megfelelő információkkal, és megbizonyosodunk arról, hogy mindenki megérti e harc lényegét, illetve jelentős mértékben hozzájárul az EU vezető szerepéhez a biológiai sokféleségünk védelme terén” – közölte Claire Bury, az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) élelmiszer-fenntarthatóságért felelős főigazgató-helyettese.

Magyarországon a Nébih egyik alapfeladata a növényegészségügyi hatósági- és monitoring-rendszer működtetése.  Kiemelt fontosságú, hogy károsítóktól mentes és kiváló minőségű szaporítóanyagok legyenek elérhetőek mind a gazdálkodók, mind a lakosság számára. – hangsúlyozta Szűcs Csaba a Nébih növényvédelmi és borászati igazgatója.

Intézkedéseink kulcsfontosságúak – vegyen részt bennük!

„Őrizd meg a növények egészségét, védd az életet” – ez a kampány üzenete, és ebben mindannyiunkra nagy szükség van! A témában érdeklődőknek érdemes felkeresniük a #PlantHealth4Life webhelyet,  (https://campaigns.efsa.europa.eu/PlantHealth4Life/hu/) ahol  megismerhetik,  hogyan óvhatják  meg a növények egészségét.  Most néhány tippet olvashatnak a teljesség igénye nélkül: 

  • Az Unión kívülre utazik? Ha beleszeret egy egzotikus növénybe, fényképezze le, viszont a magokat ne vigye haza. Ellenkező esetben új, a poggyászában utazó kártevőket terjeszthet el.
  • A kártevők és betegségek a megvásárolt növényekkel is bejuthatnak, ha azokat nem megfelelően ellenőrizték, és tanúsították. Amikor az EU-n kívülről, online felületen vásárol növényeket, győződjön meg róla, hogy azok megfelelő növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkeznek.
  • Beszéljen gyermekeivel a növények fontosságáról, hogy utat mutasson a növényegészségügyi nagykövetek fiatalabb nemzedékének. 

A kampányt mindenki támogathatja a #PlantHealth4Life webhelyen (https://campaigns.efsa.europa.eu/PlantHealth4Life/hu/) (az összes uniós nyelven elérhető) sajtóanyagok, videók és közösségi média-bejegyzések megosztásával. Együtt egészségesebb jövőt biztosíthatunk magunknak, közösségeinknek és a környezetünknek!

Tudnivalók a kampányról

A #PlantHealth4Life többéves kampány, amelyet az Európai Bizottság kérésére hívtak életre, és EU-szerte a növényegészségügyhöz kapcsolódó megközelítések, valamint viselkedések mélyreható elemzésén alapul. A kampány az idei évben 12 országot céloz meg: Belgiumot, Ciprust, Csehországot, Észtországot, Finnországot, Görögországot, Magyarországot, Lettországot, Litvániát, Montenegrót, Észak-Macedóniát és Szlovéniát. Ezenfelül 3D-s videóinstallációk nyújtanak magával ragadó élményt az EU-n kívüli utazások három legforgalmasabb csomópontjában: Amszterdamban, Madridban és Milánóban. 

Az EFSA feladata és missziója

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az Európai Unió 2002-ben létrehozott hivatala, amely a tudományos tanácsadás hiteles forrásaként szolgál a kockázatkezelők számára, továbbá üzeneteket fogalmaz meg az élelmiszerlánccal kapcsolatos kockázatokról. Az EFSA együttműködik minden érdekelt féllel  az uniós tudományos szaktanácsadás következetes alakításának előmozdítása érdekében, és tudományos alapokat biztosít az európai fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokkal szembeni védelmében  – a termőföldtől az asztalig.
 


Friss hírek

2023. szeptember 29, péntek

Illegális baromfiállományt számolt fel a hatóság

Egy Bács-Kiskun vármegyei állattartó telepen illegális állattartás gyanúja miatt tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal. Az állategészségügyi szakemberek az ismeretlen származású és egészségügyi státuszú állományt felszámolták, továbbá a hatóság járványügyi szabályszegés miatt feljelentést tesz.

Tovább >

2023. szeptember 27, szerda

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Tovább >