null Elérhetőek a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei

Elérhetőek a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei

2025. január 16, csütörtök

Az elmúlt ünnepi időszak élelmiszerbiztonságát növelte a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet a vármegyei és a járási hivatalok szakemberei végeztek el a Nébih irányításával. A december 9-től egészen szilveszterig tartó országos ellenőrzés-sorozaton az ünnephez és a szezonhoz kapcsolódó célterületek és termékkörök vizsgálata került a középpontba. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak a szakemberek. A megállapított szabálytalanságok okán összesen 7 millió forintot meghaladó bírságot szabott ki a hatóság.

A csaknem egy hónapig tartó ellenőrzés-sorozaton az ünnepi időszakban közkedvelt termékek, valamint a szezonra jellemző tevékenységekhez kapcsolódó élelmiszer-előállító, -forgalmazó és vendéglátó létesítmények vizsgálata zajlott. Ennek megfelelően országosan összesen 1355 ellenőrzést végeztek el a szakemberek. Az ellenőrök leggyakrabban (57 esetben) higiéniai hiányosságokat tapasztaltak.  A dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásával 39 esetben volt probléma. Lejárt élelmiszerek forgalmazását 21, nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságot pedig 32 alkalommal állapítottak meg az ellenőrök.

A vizsgálatokon összesen 197 különböző élelmiszertételt (több mint 7 tonna mennyiségben) kellett kivonni a forgalomból, leginkább külföldi édességek termékkörében, jellemzően jelölési hiba miatt. A tevékenység korlátozását mindössze 1 előállítónál és 2 üzletben kellett elrendelni. A feltárt szabálytalanságok következményeként a hatóság 8 alkalommal figyelmeztetést alkalmazott, 94 esetben pedig bírságot szabott ki, melyek összege országos szinten meghaladja a 7 millió forintot.

Az adventi vásárokra, ünnepi rendezvényekre kitelepült vendéglátók esetében elmondható, jellemzően felkészültek voltak, megfelelően biztosították a higiéniai és élelmiszerbiztonsági feltételeket. A forgalmazott termékek, valamint az azokhoz felhasznált alapanyagok eredetét számlával, szállítólevéllel többnyire igazolni tudták. Mindezek mellett néhány egységben a dolgozók egészségügyi alkalmassági dokumentumai, valamint a forgalmazott ételek allergén összetevőiről való tájékoztatás kapcsán akadtak problémák. 
A vásárokon ellenőrzött 73 jövedéki engedélyes árusító, forralt bort forgalmazó esetében 4 helyen hiányzott a gyártmánylap, és 5 alkalommal adódott gond a szükséges dokumentumok, míg 6 esetben a dolgozók egészségügyi alkalmasságát igazoló kiskönyv bemutatásával. 

A szakemberek 93 élőhalat árusító helyen tartottak állatvédelmi célú ellenőrzést. E helyszíneken a tárolómedencék vízminősége és levegőztetése, valamint az elhelyezett állatok sűrűsége is az előírásoknak megfelelő volt, súlyos szabálysértést nem tártak fel. A hatóság emberei mindössze 1 esetben állapítottak meg kisebb higiéniai problémát, továbbá 4 esetben igazolódott állatvédelmi hiányosság, melyeket a vállalkozók rövid időn belül megszüntettek.

A Nébih szakemberei állateledel-előállító és -forgalmazó helyeken 38 vadmadáreleséget vizsgáltak. A termékek ellenőrzése kiterjedt azok csomagolásának és jelölésének ellenőrzésére, továbbá biztonsági és minőségi paraméterek laboratóriumi vizsgálatára is sor került. A laboratóriumi eredmények nem tártak fel jogszabálysértést. A jelölés kapcsán mindössze kisebb hibákat, hiányosságokat állapítottak meg a szakértők, melyek javítására kötelezték a felelős vállalkozásokat.


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >