null Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2025. március 26, szerda

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

A március 24-én kezdődő országos akción az ellenőrzéseket a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei végzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A vizsgálandó célterületek és a termékek köre a húsvétkor jellemző fogyasztási szokásokhoz igazodik.

A vizsgálatok nagyrésze különböző élelmiszer-előállító létesítményekben zajlik, ahol a füstölt húskészítmények, főként a sonkák, a sütő- és az édesipari termékek közül a kalácsok és a húsvéti édességek ellenőrzését végzi a hatóság.

Az élelmiszer-előállítás kapcsán a szakemberek, az általános ellenőrzési szempontokon túl, vizsgálják az adalékanyagok felhasználását, valamint a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapokon szereplő előírásoknak való megfelelést is. Az ellenőrök a késztermékek esetében vizsgálják a címkén lévő információkat, továbbá hatósági mintavételre is sor kerül.

Húsvétról lévén szó, természetesen a tojások ellenőrzése sem marad el, így a csomagolóba érkező tojások esetében a tojóállomány szalmonellamentességét, a tojások jelölését, nyomonkövethetőségét és a megfelelő minőségi osztályba sorolását elemzik a szakértők. 

Az említett termékkörökön túlmenően mintavételre fog sor kerülni a külföldről származó borászati termékekből is. A borokból és gyöngyözőborokból való mintavételt a kiskereskedelmi üzletekben történő forgalmazás ellenőrzésekor végzi a hatóság. A forgalmazók esetében a vizsgálatok a beltartalmi és élemiszerbiztonsági paraméterek mellett, a nyomonkövetésre és a jelölések megfelelőségének ellenőrzésére is kiterjednek.

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet nemcsak a szezonális ellenőrzések kiemelt időszakában, hanem egész évben, a korábbi elhivatottsággal végzi munkáját a stabil élelmiszerbiztonságért.


Friss hírek

2025. július 19, szombat

Hazánk újra mentes a magas patogenitású madárinfluenzától

Magyarország ismét madárinfluenzától mentesnek minősül az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai alapján. Az ország egészére kiterjedő kedvező státusz lehetővé teszi, hogy élő baromfival és baromfitermékekkel akadálytalanul lehessen kereskedni az egyes harmadik országokkal.

Tovább >

2025. július 18, péntek

Útmutató az állategészségügyi laboratóriumok részére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság útmutatót készített az állategészségügyi laboratóriumok engedélyezési és akkreditálási eljárásához. A segédlet online is elérhető a Nébih portálon

Tovább >