null Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2025. március 26, szerda

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

A március 24-én kezdődő országos akción az ellenőrzéseket a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei végzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A vizsgálandó célterületek és a termékek köre a húsvétkor jellemző fogyasztási szokásokhoz igazodik.

A vizsgálatok nagyrésze különböző élelmiszer-előállító létesítményekben zajlik, ahol a füstölt húskészítmények, főként a sonkák, a sütő- és az édesipari termékek közül a kalácsok és a húsvéti édességek ellenőrzését végzi a hatóság.

Az élelmiszer-előállítás kapcsán a szakemberek, az általános ellenőrzési szempontokon túl, vizsgálják az adalékanyagok felhasználását, valamint a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapokon szereplő előírásoknak való megfelelést is. Az ellenőrök a késztermékek esetében vizsgálják a címkén lévő információkat, továbbá hatósági mintavételre is sor kerül.

Húsvétról lévén szó, természetesen a tojások ellenőrzése sem marad el, így a csomagolóba érkező tojások esetében a tojóállomány szalmonellamentességét, a tojások jelölését, nyomonkövethetőségét és a megfelelő minőségi osztályba sorolását elemzik a szakértők. 

Az említett termékkörökön túlmenően mintavételre fog sor kerülni a külföldről származó borászati termékekből is. A borokból és gyöngyözőborokból való mintavételt a kiskereskedelmi üzletekben történő forgalmazás ellenőrzésekor végzi a hatóság. A forgalmazók esetében a vizsgálatok a beltartalmi és élemiszerbiztonsági paraméterek mellett, a nyomonkövetésre és a jelölések megfelelőségének ellenőrzésére is kiterjednek.

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet nemcsak a szezonális ellenőrzések kiemelt időszakában, hanem egész évben, a korábbi elhivatottsággal végzi munkáját a stabil élelmiszerbiztonságért.


Friss hírek

2025. november 11, kedd

Baranya vármegyei vaddisznóban állapította meg az ASP jelenlétét a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét Baranya vármegyében, egy eddig mentes területen. A vírust egy állománygyérítés során Old település külterületén, a horvát határtól néhány száz méterre kilőtt vaddisznóból vett mintában mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat. Továbbra is kiemelten fontos a betegség házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása, amihez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

Tovább >

2025. november 11, kedd

Csongrád-Csanád vármegyében is igazolódott a madárinfluenza jelenléte

Egy Csongrád-Csanád vármegyei hízópulykákat tartó gazdaságban magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az érintett állomány felszámolása folyamatban van. A járványügyi szabályok maradéktalan betartása továbbra is elengedhetetlen hazánkban.

Tovább >