Élelmiszer-biztonsági fogalomhatározó U-Z
Élelmiszer-biztonsági fogalomhatározó U-Z
-
U
-
Új élelmiszer (novel food)
Új élelmiszer (novel food)
Olyan élelmiszer vagy élelmiszer-összetevő, amit 1997. május 15. előtt nem fogyasztottak jelentős mértékben az Európai Unióban.
novel food
Foodstuff or food ingredient that was not used for human consumption to a significant degree within the European Union before 15 May 1997.
-
Újonnan felmerülő kockázat (emerging risk)
Újonnan felmerülő kockázat (emerging risk)
Új veszélyforrásból vagy megnövekedett fogékonyságból vagy egy már létező veszélyforrás megemelkedett expozíciójából származó humán-, állat- vagy növény-egészségügyi kockázat.
emerging risk
A risk to human, animal or plant health resulting from a new source or increased susceptibility or exposure to an existing source.
-
Újrahasznosított műanyag (recycled plastics)
Újrahasznosított műanyag (recycled plastics)
Újrahasznosított műanyag hulladékból készült új műanyag áru vagy anyag.
recycled plastics
New plastic goods or materials that have been made from recycled plastic waste.
-
-
V
-
Valószínűség (probability)
Valószínűség (probability)
Annak esélye, hogy egy adott esemény bekövetkezik vagy egy mért érték egy meghatározott tartományba esik.
probability
The likelihood that a particular event will occur or that a measured value will fall within a particular range.
-
Variabilitás
Variabilitás
Egy populáció tagjai közt, vagy adott idő során vagy különböző földrajzi helyszínek közt megfigyelhető természetes változékonyság, pl. adott toxikus anyaggal szembeni egyéni érzékenység változékonysága.
variability
Natural variations observed between members of a population, or observed over time or in different geographical locations; for example, individual variations in susceptibility to a particular toxic chemical.
-
Végpont
Végpont
Fizikai vagy kémiai következmény, amit teszttel lehet vizsgálni; pl. vérnyomás vagy egy lehetséges méreganyag szintjei a szervezetben.
endpoint
A physical or chemical outcome that can be assessed by a test; for example, blood pressure or levels of a potential toxin in the body.
-
Veszély (hazard)
Veszély (hazard)
Élelmiszerben vagy takarmányban található biológiai, kémiai vagy fizikai anyag, amely az egészségre ártalmas lehet.
-
Veszély azonosítása (hazard identification)
Veszély azonosítása (hazard identification)
A kockázatbecslés első lépése, mely magában foglalja az ártalmas egészségi hatást okozni képes biológiai, kémiai és fizikai veszély azonosítását.
hazard identification
The first step in risk assessment, this involves the identification of biological, chemical, and physical agents capable of causing adverse health effects.
-
Veszélyelemzés és kritikus szabályozási pont (HACCP)
Veszélyelemzés és kritikus szabályozási pont (HACCP)
A veszélyelemzés és kritikus szabályozási pont (hazard analysis and critical control point, HACCP) olyan rendszer, mely azonosítja, értékeli és szabályozza az élelmiszer-biztonság veszélyeit. Az élelmiszer-vállalkozások alkalmazzák az élelmiszerek biztonságos előállításának, tárolásának és szállításának biztosítására.
hazard analysis and critical control point
A system that identifies, evaluates and controls hazards to food safety. It is implemented by food businesses to ensure safe production, storage and transport of food.
-
Veszély jellemzése (hazard characterisation)
Veszély jellemzése (hazard characterisation)
A kockázatbecslés második lépése, mely magában foglalja az élelmiszerekben található biológiai, kémiai, fizikai veszélyek által okozott ártalmas egészségi hatás természetének meghatározását. A folyamatnak lehetőség szerint ki kell térnie az adott dózis és ehhez kapcsolódó válasz megértésére.
hazard characterisation
The second step in risk assessment, this involves defining the nature of the adverse health effects associated with biological, chemical and physical agents which may be present in food. The process should, if possible, involve an understanding of the doses involved and related responses.
-
Vitamin
Vitamin
Étrendben található, nagyon kis mennyiségben szükséges anyag a normál növekedés támogatására, valamint az egészség fenntartására embereknél és állatoknál. A legtöbb vitamin esszenciális, mivel a szervezet nem tudja előállítani.
vitamin
Dietary substance needed in very small amounts to support normal growth and maintenance of health in humans and animals. Most vitamins are 'essential' as they are not made within the body.
-
Vonatkoztatási pont (point of departure)
Vonatkoztatási pont (point of departure)
Kísérleti adatokra készített dózis-válasz függvényen lévő pont, melyből biztonságos szint állapítható meg.
point of departure
The point on a dose–response curve established from experimental data used to derive a safe level.
-
-
Z
-
Zoonotikus (zoonotic)
Zoonotikus (zoonotic)
Állatok és emberek közt átvihető betegség és fertőzés.
zoonotic
A term given to diseases and infections that can be transmitted between animals and humans.
-