Élelmiszer-biztonsági fogalomhatározó Q-T
Élelmiszer-biztonsági fogalomhatározó Q-T
-
Q
-
QSAR
QSAR (quantitative/qualitative structure activity relationship)
A kvantitatív/kvalitatív szerkezet aktivitási kapcsolatok (quantitative/qualitative structure activity relationship, QSAR) olyan módszerek összessége, melyek összefüggésbe hozzák a különböző anyagok hatásait a molekulaszerkezetükkel. Lehetővé teszik adott kémiai anyag valószínűsíthető ártalmas vagy jótékony hatásainak előrejelzését más, hasonló szerkezetű anyagokkal összehasonlításban.
QSAR
The quantitative/qualitative structure activity relationships (QSAR) are a set of methods by which the effects of different compounds are related to their molecular structures. It allows the likely adverse or beneficial effects of a particular chemical to be predicted by comparing it with others which have similar structures.
-
-
R
-
Reakciótermék (transformation product)
Reakciótermék (transformation product)
Adott anyag (pl. peszticid) metabolizmusa, kémiai reakciók vagy környezeti folyamatok eredményeképpen kialakult molekula.
transformation product
A molecule formed from a particular compound (e.g. a pesticide) as a result of metabolism, chemical reactions or environmental processes.
-
RNS
RNS
A szervezetben található, DNS-hez hasonló, de egyszálú nukleinsav. Az RNS (ribonukleinsav) legismertebb funkciója a DNS információinak átírása a fehérjét előállító sejt mechanizmusban.
RNA
A type of nucleic acid found in the body, similar to DNA but single stranded. The best known function of RNA (ribonucleic acid) is transmitting instructions from DNA to the cellular machinery responsible for making proteins.
-
-
S, Sz
-
Statisztikai szignifikancia
Statisztikai szignifikancia
Annak statisztikai alapú valószínűsége, hogy adott eredmény bekövetkezik.
statistical significance
A measure of the likelihood that a result occurred based on statistics.
-
Szántóföldi/szabadföldi kísérlet / kísérleti célú termesztés (field trial)
Szántóföldi/szabadföldi kísérlet / kísérleti célú termesztés (field trial)
A terményen végrehajtott kísérlet annak megállapítására, hogy a normális termesztési gyakorlat mellett mennyi növényvédő szer milyen sokáig marad meg a terményben. Az eredményeket felhasználják az élelmiszerekben megengedett növényvédőszer-maradékok szintjeire vonatkozó szabályok megállapításánál.
field trial
Test conducted on crops to establish how much pesticide remains after normal farming practices and for how long pesticides and their residues persist in the crops. The test results are used to inform rules about permitted amounts of pesticide residues in foodstuffs.
-
Szénhidrátok
Szénhidrátok
A tápanyagok egyik csoportja, többek között a cukrok, keményítők és rostok tartoznak ide.
carbohydrates
A family of nutritional substances that includes sugars, starches and fibres.
-
Szennyezőanyag (contaminant)
Szennyezőanyag (contaminant)
Bármilyen, az élelmiszerben nem szándékos hozzáadás folytán előforduló anyag. A szennyezőanyag a csomagolóanyagból, élelmiszer feldolgozásból és szállításból, termesztési és tenyésztési gyakorlatból vagy állatgyógyszerek használatából származhat.
contaminant
Any substance occurring in foodstuffs that was not added intentionally. Contaminants can arise from packaging, food processing and transportation, farming practices or the use of animal medicines.
-
Szennyeződés (impurity)
Szennyeződés (impurity)
Élelmiszerben vagy takarmányban jelenlévő bármely idegen anyag, mely gyártási, tárolási vagy szállítási hiba következtében alakul ki.
impurity
Any foreign body present in a food or feed which may arise due to errors in manufacturing, storage or transportation.
-
Szervetlen anyag (inorganic compound)
Szervetlen anyag (inorganic compound)
Általában szénatomot nem tartalmazó kémiai anyag, pl. víz, oxigén, nátrium-klorid.
inorganic compound
Chemical that does not generally contain carbon; for example, water, oxygen, sodium chloride.
-
Szervezet (organism)
Szervezet (organism)
Élő szervezet, pl. ember, állat, növény vagy mikroba (pl. baktérium, vírus).
organism
A living thing such as humans, animals, plants and microbes (e.g. bacteria, viruses)
-
Szűrőmódszer/elővizsgálat (screening method)
Szűrőmódszer/elővizsgálat (screening method)
Első lépés adott anyag jelenlétének megállapítására, kockázatbecslés céljából. Az élelmiszerfogyasztást a valószínűsíthető kémiai anyag koncentrációval kombinálva becsülhető a kémiai expozíció.
screening method
A first step method to establish the presence of a substance in a population for the purposes of estimating risk. Food intake is combined with likely chemical concentration to create an estimate of chemical exposure.
-
-
T
-
Takarmány adalékanyag (feed additive)
Takarmány adalékanyag (feed additive)
Az állat takarmányához a minőség javításának, az állati eredetű élelmiszerek minőségjavításának, valamint az állat teljesítményének és egészségének javítása érdekében szándékosan hozzáadott anyag.
feed additive
Product intentionally added to animal feed to improve: i) the quality of the feeds ii) the quality of the food products obtained from animals; iii) animal performance and health.
-
Tápanyag (nutrient)
Tápanyag (nutrient)
A normál növekedéshez, fejlődéshez és egészség fenntartásához szükséges elem vagy vegyület. Az esszenciális tápanyagokat a szervezet nem tudja előállítani, ezért élelmiszerből kell felvenni.
nutrient
An element or compound needed for normal growth, development and health maintenance. Essential nutrients cannot be made by the body and must, therefore, be consumed from food.
-
Tápanyag összetételre vonatkozó állítás (nutrition claim)
Tápanyag összetételre vonatkozó állítás (nutrition claim)
Olyan állítás, mely azt sugallja, hogy az élelmiszernek jótékony táplálkozási hatása van, pl. „alacsony zsírtartalmú” vagy „magas rosttartalmú”.
nutrition claim
A statement that implies that a foodstuff has beneficial nutritional properties, such as being “low fat” or “high in fibre”.
-
Táplálkozás (nutrition)
Táplálkozás (nutrition)
Annak tudománya, hogyan kapcsolódik az étrend a szervezet tápanyag szükségletéhez.
nutrition
The science of how diet relates to the body's need for sustenance.
-
Táplálkozási ajánlások (food-based dietary guidelines)
Táplálkozási ajánlások (food-based dietary guidelines)
Az egészséges étkezésre vonatkozó tudományos alapú ajánlások, melyek a számszerű tápanyag mennyiségeket a fogyasztásra ajánlott élelmiszerekre vonatkozó, közérthető táplálkozási javaslatok formájában adják közzé.
food-based dietary guidelines
Science-based recommendations for healthy eating which translate numerical nutrition targets into lay advice on what foods to eat.
-
TDI (tolerable daily intake)
TDI (tolerable daily intake)
A tolerálható/eltűrhető napi bevitel (tolerable daily intake, TDI) az élelmiszerben vagy ivóvízben lévő, nem szándékosan hozzáadott anyag (pl. szennyezőanyag) azon mennyisége, amit egy életen keresztül lehet fogyasztani észlelhető/megfigyelhető egészségi kockázat nélkül.
TDI
The tolerable daily intake (TDI) is an estimate of the amount of a substance in food or drinking water which is not added deliberately (e.g contaminants) and which can be consumed over a lifetime without presenting an appreciable risk to health.
-
Technológiai segédanyag (processing aid)
Technológiai segédanyag (processing aid)
Az élelmiszer feldolgozása során technológiai célból szándékosan hozzáadott anyag, melynek maradványai nem szándékosan, de elkerülhetetlenül jelen lehetnek a végtermékben, feltéve, hogy nem jelentenek egészségügyi kockázatot és nincs technológiai hatásuk a végtermékben.
-
Teljes étrendi vizsgálat (total diet study)
Teljes étrendi vizsgálat (total diet study)
Megtervezett vizsgálat az ártalmas vagy jótékony anyagok valószínű étrendi fogyasztásának becslésére. A vizsgálat lebonyolítása során az adott országban jellemzően fogyasztott élelmiszereket, élelmiszer összetevőket megvásárolják a boltban, elkészítik és fogyasztásra kész formában elemzik.
total diet study
A study designed to estimate the likely consumption of harmful or beneficial substances in the diet. When undertaking such a study, commonly-consumed foods are purchased from shops in a particular country before being analysed.
-
Tolerálható/eltűrhető napi bevitel (tolerable daily intake)
Tolerálható/eltűrhető napi bevitel (tolerable daily intake)
A tolerálható napi bevitel (tolerable daily intake, TDI) az élelmiszerben vagy ivóvízben lévő, nem szándékosan hozzáadott anyag (pl. szennyezőanyag) azon mennyisége, amit egy életen keresztül lehet fogyasztani észlelhető/megfigyelhető egészségi kockázat nélkül.
tolerable daily intake
An estimate of the amount of a substance in food or drinking water which is not added deliberately (e.g contaminants) and which can be consumed over a lifetime without presenting an appreciable risk to health.
-
Tolerálható/eltűrhető felső beviteli szint (tolerable upper intake level)
Tolerálható/eltűrhető felső beviteli szint (tolerable upper intake level)
Az élelmiszerben lévő anyagok maximális bevitele (pl. tápanyagok, szennyezőanyagok), melyeket naponta egy élettartamon keresztül fogyasztva nem várható ártalmas egészségi hatás.
tolerable upper intake level
The maximum intake of substances in food, such as nutrients or contaminants, that can be consumed daily over a lifetime without adverse health effects.
-
Tolerálható/eltűrhető heti bevitel (TWI)
Tolerálható/eltűrhető heti bevitel (TWI)
Az élelmiszerben lévő anyagok maximális bevitele (pl tápanyagok, szennyezőanyagok), melyeket hetente egy élettartamon keresztül fogyasztva nem várható ártalmas egészségi hatás.
tolerable weekly intake
The maximum intake of substances in food, such as nutrients or contaminants, that can be consumed weekly over a lifetime without risking adverse health effects.
-
Toxicitás
Toxicitás
Adott anyag élő szervezetnek ártalmas hatást okozó képessége.
toxicity
The potential of a substance to cause harm to a living organism.
-
Toxicitásmechanizmus (mechanism of toxicity)
Toxicitásmechanizmus (mechanism of toxicity)
Toxikus hatás lépéseit leíró meghatározott eseménysorozat.
mechanism of toxicity
The specific sequence of events explaining how a substance causes a toxic effect.
-
Toxikodinamika
Toxikodinamika
A kémiai anyagok szervezettel való kölcsönhatásának folyamata és a kialakuló reakciók, melyek az ártalmas hatásokhoz vezetnek.
toxicodynamics
The process of interaction of chemical substances with the body and the subsequent reactions leading to adverse effects.
-
Toxikokinetika
Toxikokinetika
Azon folyamatok tanulmányozása, ahogy a szervezet kezeli a potenciálisan toxikus anyagokat. Ide tartozik a felszívódás (abszorpció), disztribúció, metabolizmus és kiválasztás (exkréció) megértése.
toxicokinetics
The study of the processes by which potentially toxic substances are handled in the body. This involves an understanding of the absorption, distribution, metabolism and excretion of such substances.
-
Toxikológiai aggályküszöb (TTC)
Toxikológiai aggályküszöb (TTC)
Tudományos alapú megközelítés a nagyon kis mennyiségben szervezetbe kerülő kémiai anyagok rangsorolására, melyekkel kapcsolatban további adatra van szükség a kockázat jellemzéséhez. Szűrőmódszer, ami kielégítő vegyületspecifikus toxikológiai adatok hiányában konzervatív expozíciós határértéket eredményez.
threshold of toxicological concern
A screening tool that provides conservative exposure limits in the absence of sufficient chemical-specific toxicological data. It is a science-based approach for prioritising chemicals with low-level exposures that require more data over those that can be presumed to present no appreciable human health risk.
-
Toxikológiai profil
Toxikológiai profil
Adott anyag toxikus hatásainak összessége, ideértve a hatásokat kiváltó expozíció szintjét.
toxicological profile
A summary of the toxic effects of a particular substance, including the levels of exposure at which these effects occur.
-
Toxikológiai/egészségügyi referenciaérték (toxicological reference value)
Toxikológiai/egészségügyi referenciaérték (toxicological reference value)
Adott anyag azon szintje, melynek az emberek adott időn keresztül ki lehetnek téve biztonságosan, pl. elfogadható/megengedhető napi bevitel (ADI)
toxicological reference value
A value defining the level of a particular substance to which people can safely be exposed over a specified period; for example, the acceptable daily intake (ADI).
-
TTC (threshold of toxicological concern)
TTC (threshold of toxicological concern)
A toxikológiai aggályküszöb (threshold of toxicological concern, TTC) tudományos alapú megközelítés a nagyon kis mennyiségben szervezetbe kerülő kémiai anyagok rangsorolására, melyekkel kapcsolatban további adatra van szükség a kockázat jellemzéséhez. Szűrőmódszer, ami kielégítő vegyületspecifikus toxikológiai adatok hiányában konzervatív expozíciós határértéket eredményez.
TTC
The threshold of toxicological concern (TTC) is a screening tool that provides conservative exposure limits in the absence of sufficient chemical-specific toxicological data. It is a science-based approach for prioritising chemicals with low-level exposures that require more data over those that can be presumed to present no appreciable human health risk.
-
Tudományos felülvizsgálat/szakmai értékelés (scientific peer-review)
Tudományos felülvizsgálat/szakmai értékelés (scientific peer-review)
Más, hasonló területen tevékenykedő szakemberek tudományos vagy szakmai munkájának értékelése.
scientific peer-review
Evaluation of scientific, academic, or professional work by others working in the same field.
-
Tudományos vélemény (scientific opinion)
Tudományos vélemény (scientific opinion)
Általánosságban, tudományos kérdésekben készült kockázatbecslés, adott termék, anyag vagy állítás engedélyezésére beadott kérelem értékelése, vagy egy kockázatbecslés értékelése.
scientific opinion
Opinions include risk assessments on general scientific issues, evaluations of an application for the authorisation of a product, substance or claim, or an evaluation of a risk assessment.
-
TWI (tolerable weekly intake)
TWI (tolerable weekly intake)
A tolerálható/eltűrhető heti bevitel (tolerable weekly intake, TWI) az élelmiszerben lévő anyagok maximális bevitele (pl tápanyagok, szennyezőanyagok), melyeket hetente egy élettartamon keresztül fogyasztva nem várható ártalmas egészségi hatás.
TWI
The tolerable weekly intake (TWI) is the maximum intake of substances in food, such as nutrients or contaminants, that can be consumed weekly over a lifetime without risking adverse health effects.
-