Élelmiszer-biztonsági fogalomhatározó K-M
Élelmiszer-biztonsági fogalomhatározó K-M
-
K
-
Karcinogenitás/rákkeltő hatás
Karcinogenitás/rákkeltő hatás
Egy anyag olyan tulajdonsága, hogy egy állat vagy ember szervezetében rosszindulatú daganat keletkezését képes beindítani.
carcinogenicity
Cancer-causing property of a substance when an animal or human is exposed to it.
-
Kémiai anyag maradék (chemical residue)
Kémiai anyag maradék (chemical residue)
Növényvédő szereknek, környezeti toxinoknak vagy kapcsolódó termékeknek kitett élelmiszerben található kismennyiségű kémiai anyag.
chemical residue
Tiny amounts of chemicals found in foodstuffs which have been exposed to pesticides, environmental toxins or related products.
-
Kémiai keverék (chemical mixture)
Kémiai keverék (chemical mixture)
Anyagok keveréke, ahol minden egyes kémiai anyag külön beazonosítható hatást és/vagy kombinált hatást gyakorolhat a szervezetre.
chemical mixture
Mixtures of substances in which each chemical may have a separate identifiable effect on the body and/or a combined effect.
-
Kémiai veszély (chemical hazard)
Kémiai veszély (chemical hazard)
Egy kémiai anyag expozíciójából származó egészségi kockázat; például irritáció, égések, karcinogenitás.
chemical hazard
Health hazard resulting from exposure to a chemical; for example, irritation, burns, carcinogenicity.
-
Keresztreaktivitás (cross reactivity)
Keresztreaktivitás (cross reactivity)
Keresztreaktivitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy allergén anyag olyan reakciót is kivált a szervezetben, melyet egyébként egy másik allergén szokott előidézni. Ennek oka az allergének szerkezete közötti hasonlóság (pl. mogyoró és diófélék között).
cross reactivity
A situation where an allergic reaction to one substance also leads to an allergic reaction to another substance. This is usually because the allergens (e.g. peanuts and tree nuts) possess similar characteristics which trigger the body's immune defences.
-
Keresztszennyeződés (cross contamination)
Keresztszennyeződés (cross contamination)
Az a folyamat, amikor a mikrobák nem szándékosan kerülnek át egyik anyagról vagy tárgyról a másikra, ezzel ártalmas hatást okozva.
cross contamination
The process by which microbes are unintentionally transferred from one substance or object to another, with harmful effect.
-
Kimutatási határ (LOD)
Kimutatási határ (LOD)
Az anyag legkisebb koncentrációja, ami a szabványos vizsgálatokkal már kimutatható, de túl kevés ahhoz, hogy mennyiségét biztonsággal mérni lehessen.
limit of detection
The lowest concentration of a substance that can be detected using standard tests but which is too small to be measured with certainty.
-
Kockázat (risk)
Kockázat (risk)
Egy veszély következményeként jelentkező, egészségkárosító hatás és a hatás súlyosságának valószínűsége.
-
Kockázatbecslés/kockázatértékelés (risk assessment)
Kockázatbecslés/kockázatértékelés (risk assessment)
Az alkalmazott tudományok speciális területe, mely a tudományos adatokat és tanulmányokat figyelembe véve az adott veszélyekkel kapcsolatos kockázatokat értékeli. 4 lépése van: veszély azonosítása, veszély jellemzése, expozíció értékelése és kockázat jellemzése.
risk assessment
A specialised field of applied science that involves reviewing scientific data and studies in order to evaluate risks associated with certain hazards. It involves four steps: hazard identification, hazard characterisation, exposure assessment and risk characterisation.
-
Kockázat-haszon (risk-benefit) elemzés
Kockázat-haszon (risk-benefit) elemzés
Adott anyag expozíciójából várható kockázatok (előfordulástól és súlyosságtól függően) és várható előnyök együttes értékelésének módszere.
risk-benefit analysis
A method for weighing up the likely risks (in terms of the incidence and severity) associated with exposure to a substance versus the likely benefits.
-
Kockázat jellemzése (risk characterisation)
Kockázat jellemzése (risk characterisation)
A kockázatbecslés végső lépése, mely során számítják annak valószínűségét, hogy adott anyag okoz-e ártalmat, figyelembe véve a veszély természetét valamint az emberek, állatok, növények és/vagy környezet expozícióját.
risk characterisation
The final stage of risk assessment, in which the likelihood that a particular substance will cause harm is calculated in the light of the nature of the hazard and the extent to which people, animals, plants and/or the environment are exposed to it.
-
Kockázat kezelés (risk management)
Kockázat kezelés (risk management)
A kockázatbecslés során azonosított kockázatok kezelése (csökkentése, megszüntetése). Ide tartozik bármilyen, a fogyasztót, állatokat vagy a környezetet védő intézkedés tervezése, alkalmazása és értékelése.
risk management
The management of risks which have been identified by risk assessment. It includes the planning, implementation and evaluation of any resulting actions taken to protect consumers, animals and the environment.
-
Kockázat rangsorolás (risk ranking)
Kockázat rangsorolás (risk ranking)
A kockázatok valószínűsége és súlyossága alapján történő sorrendbe helyezésének módszere.
risk ranking
A method for prioritising risks according to their likelihood and severity.
-
Konfidencia intervallum
Konfidencia intervallum
Statisztikai kifejezés annak az eloszlástartománynak leírására, ahol az adatok többségét várjuk; például a felnőttek 95%-ának magassága 140-190 cm között várható.
confidence interval
A statistical term to describe a range within a distribution where you would expect most of the data to lie; for example, expecting that 95% of adults will be between 1.4m and 1.9m tall.
-
Konzervatív becslés (conservative assumption)
Konzervatív becslés (conservative assumption)
Olyan becslés, amely az óvatosabb irányba téved, más szóval „legrosszabb kimenetelű esetet” feltételez. A kockázatbecslésben gyakran használják annak biztosítására, hogy a lehető legtöbb kockázatot figyelembe vették.
conservative assumption
An estimate that tends to err on the side of caution or gives a 'worst case scenario'. Often used in risk assessment to ensure that as much risk as possible is taken into account.
-
Környezeti kockázatbecslés (Environmental Risk Assessment, ERA)
Környezeti kockázatbecslés (Environmental Risk Assessment, ERA)
Adott anyag, tevékenység vagy természetes előfordulás által okozott esetleges környezeti ártalom értékelésének folyamata. Ide tartozhat a GM növények bevezetése, a peszticidek használata vagy a növénykártevők terjedése.
Environmental Risk Assessment (ERA)
The process of assessing potential harm to the environment caused by a substance, activity or natural occurrence. This may include the introduction of GM plants, the use of pesticides, or the spread of plant pests.
-
Környezeti toxicitás
Környezeti toxicitás
Egy anyag vagy tevékenység (pl. kémiai anyag, GM termény bevezetése) adott környezetben lévő állat-, növény- vagy mikrobapopulációra gyakorolt ártalmas hatása.
environmental toxicity
The negative impact of a substance or activity (e.g. chemicals, GM crop introduction) on a population of animals, plants or microbes in the environment (e.g. water, soil).
-
Korreláció (correlation)
Korreláció (correlation)
A korreláció két változó (pl. kálcium bevitel és csontnövekedés) közti összefüggést leíró statisztikai kifejezés.
correlation
A statistical term to describe the relationship between two variables (e.g. calcium intake and bone growth).
-
Kritikus hatás
Kritikus hatás
Egy anyagnak (pl. környezetben vagy élelmiszerben előforduló toxinnak) kitett érzékeny populáción a legkisebb dózisnál észlelhető ártalmas hatás. Ez emberre vagy más fajokra (pl. állatok, növények vagy mikrobák) is vonatkozhat.
critical effect
The adverse effect seen at the lowest dose when a vulnerable population is exposed to a substance such as an environmental or food toxin. This can relate to humans as well as to other species such as animals, plants or microbes.
-
Krónikus expozíció
Krónikus expozíció
Egy anyag hosszan tartó folytonos vagy szakaszos expozíciója, ami idővel hatással lehet az egészségre.
chronic exposure
A long-term constant or intermittent exposure to a substance which may have an impact on health over time.
-
Kumulatív értékelési csoport (cumulative assessment group, CAG)
Kumulatív értékelési csoport (cumulative assessment group, CAG)
Azoknak az anyagoknak a csoportja, melyek várhatóan hasonló módon fejtenek ki hatást a szervezetben.
cumulative assessment group
Chemicals that are considered as a group because they are likely to act on the body in the same way.
-
Kumulatív hatás
Kumulatív hatás
A több anyaggal (peszticidek, adalékanyagok) szembeni együttes expozíció szervezetre gyakorolt esetleges hatásait leíró kifejezés.
cumulative effect
A term used to describe how exposure to more than one chemical might affect the body. Used to explain long-term exposure to mixtures of chemicals, such as pesticides or additives.
-
Kumulatív kockázatbecslés (cumulative risk assessment)
Kumulatív kockázatbecslés (cumulative risk assessment)
Több anyag (pl. kémiai anyagok) egészségre vagy a környezetre gyakorolt együttes kockázatának értékelése.
cumulative risk assessment
A method of assessing risks to health or the environment posed by multiple substances such as chemicals.
-
Küszöbérték (threshold)
Küszöbérték (threshold)
Dózis vagy expozíció, mely alatt ártalmas egészségi hatásokat nem tapasztalnak.
threshold
A dose or exposure below which adverse effects are not detected.
-
Küszöbérték / összehasonlító dózis (BMD)
Küszöbérték / összehasonlító dózis (BMD)
Az anyag legkisebb dózisa, ami már egyértelmű, alacsony szintű egészségi kockázatot okoz, általában egy specifikus toxikus hatás, pl. rákkeltés 1-10%-os változásának tartományában. Pl. a vizsgált állatok 10%-ában daganatot kiváltó, legkisebb rákkeltő dózis (BMD) 95%-os valószínűséggel megadott értékének alsó szintje a BMDL10.
benchmark dose
The minimum dose of a substance that produces a clear, low level health risk, usually in the range of a 1-10% change in a specific toxic effect such as cancer induction.
-
-
L
-
Legkisebb észlelhető ártalmas hatást okozó szint (LOAEL)
Legkisebb észlelhető ártalmas hatást okozó szint (LOAEL)
A legkisebb észlelhető ártalmas hatást okozó szint (lowest observed adverse effect level, LOAEL), az anyag legkisebb szintje, ami észlelhető káros hatást okozott a vizsgált populációban.
lowest observed adverse effect level
The lowest level of a substance that has been observed to cause harm in an exposed population.
-
Lépcsőzetes megközelítés (tiered approach)
Lépcsőzetes megközelítés (tiered approach)
Toxikológiai értékelések rendezésének módja az állatkísérletek hatékonyabbá tétele és minimalizálása érdekében. Magában foglalja a vizsgálatok hierarchiáját, kezdve azzal, mely már meglévő információt vagy egyszerű biológiai módszert alkalmaz, folytatva a sejteket alkalmazó vizsgálatokkal és végül élő állatokkal csak akkor, ha szükséges.
tiered approach
A way of organising toxicology assessments to maximise efficiency and minimise the use of animals. It involves a hierarchy (tiers) of tests, starting with those that use existing information or simple biological methods before moving onto tests using cells and eventually live animals only as necessary.
-
Lipid
Lipid
Zsír és zsírszerű anyag.
lipid
Fat and fat-like substance.
-
LOAEL (lowest observed adverse effect level)
LOAEL (lowest observed adverse effect level)
A legkisebb észlelhető ártalmas hatást okozó szint (lowest observed adverse effect level, LOAEL), az anyag legkisebb szintje, ami észlelhető káros hatást okozott a vizsgált populációban.
LOAEL
The lowest observed adverse effect level (LOAEL) is the lowest level of a substance that has been observed to cause harm in an exposed population.
-
LOD (limit of detection)
LOD (limit of detection)
Az anyag legkisebb koncentrációja (limit of detection, LOD), ami a szabványos vizsgálatokkal már kimutatható, de mennyisége túl kevés ahhoz, hogy biztonsággal mérni lehessen.
LOD
A limit of detection (LOD) is the lowest concentration of a substance that can be detected using standard tests but which is too small to be measured with certainty.
-
LOQ (limit of quantification)
LOQ (limit of quantification)
Az anyag legkisebb koncentrációja (limit of quantification, LOQ), ami a szabványos vizsgálatokkal már biztonsággal mérhető.
LOQ
The limit of quantification (LOQ) is lowest concentration of a substance that can be measured with certainty using standard tests.
-
-
M
-
Makrotápanyag (macronutrient)
Makrotápanyag (macronutrient)
Az élelmiszer energiát tartalmazó komponense (pl. zsír, fehérje, szénhidrát), melynek jelentős mennyiségeire szükség van a normális növekedéshez, fejlődéshez és az egészség fenntartásához.
macronutrient
A calorie-containing component of food (e.g. fat, protein, carbohydrate) which is needed in significant quantities for normal growth, development and maintenance of health.
-
Maximálisan megengedett szint (maximum permitted level)
Maximálisan megengedett szint (maximum permitted level)
Adott szennyezőanyag, természetben előforduló toxin vagy tápanyag élelmiszerben vagy állati takarmányban megengedett legnagyobb mennyisége.
maximum permitted level
The maximum amount of a contaminant, naturally occurring toxin or nutrient allowed in foods or animal feeds.
-
Maximális növényvédőszer-maradék szint (maximum residue level, MRL)
Maximális növényvédőszer-maradék szint (maximum residue level, MRL)
A növényvédőszer-maradéknak az élelmiszerben vagy állati takarmányban, illetve azok felületén megengedett legnagyobb mennyisége (maximum residue level, MRL), mg/kg-ban kifejezve.
maximum residue level for pesticides
The maximum amount of a pesticide residue allowed in foods or animal feeds, expressed as milligrams per kilogram.
-
Megengedhető szint (permissible level)
Megengedhető szint (permissible level)
Egy anyag maximális szintje, mely adott időtartamú kitettség esetén még biztonságosnak tekinthető.
permissible level
Maximum level of a substance or other agent to which people can safely be exposed over a specified period of time.
-
Megfelelő bevitel (adequate intake, AI)
Megfelelő bevitel (adequate intake, AI)
Étrendi ajánlás, amit akkor használnak, ha nincs elegendő adat az átlagos szükségletet számítani. A megfelelő bevitel az átlagos tápanyag szint, ami a tipikus egészséges populáció napi fogyasztása esetén a populáció igényeinek megfelelőnek tekinthető.
adequate intake
A dietary recommendation used when there isn't enough data to calculate an average requirement. An adequate intake is the average nutrient level consumed daily by a typical healthy population that is assumed to be adequate for the population's needs.
-
Megfigyelhető káros hatást nem okozó szint (NOAEL)
Megfigyelhető káros hatást nem okozó szint (NOAEL)
Az anyagnak az a legnagyobb koncentrációja vagy mennyisége, ahol az adott populációban kimutatható káros hatás nem jelentkezik.
No Observed Adverse Effect Level (NOAEL)
The greatest concentration or amount of a substance at which no detectable adverse effects occur in an exposed population.
-
Meghatározási határ/mennyiségi kimutatás határa (LOQ)
Meghatározási határ/mennyiségi kimutatás határa (LOQ)
Az anyag legkisebb koncentrációja, ami a szabványos vizsgálatokkal már biztonsággal mérhető.
limit of quantification
The lowest concentration of a substance that can be measured with certainty using standard tests.
-
Meta-analízis
Meta-analízis
Statisztikai módszer, mely segítségével hasonló tanulmányok eredményei összesíthetők az esetleges szignifikáns trendek megállapítása érdekében.
meta-analysis
A statistical method which enables the results of similar studies to be pooled in order to determine any significant trends.
-
Metabolizmus/anyagcsere
Metabolizmus/anyagcsere
Élő szervezetekben előforduló fizikai és kémiai folyamatok összessége.
metabolism
The total sum of physical and chemical processes that occur within living organisms.
-
Metabolit/anyagcseretermék
Metabolit/anyagcseretermék
Egy szervezet metabolizmusa során keletkező anyag.
metabolite
Substance formed as a consequence of metabolism in an organism.
-
Mikotoxin
Mikotoxin
Bizonyos penészgomba fajok által termelt, emberekre és állatokra veszélyes méreganyag.
mycotoxin
Toxin produced by certain species of mould which are dangerous to humans and animals.
-
Mikrotápanyag (micronutrient)
Mikrotápanyag (micronutrient)
A normális növekedéshez, fejlődéshez és egészség fenntartásához a szervezet számára kismértékben szükséges tápanyag; pl. vitaminok és ásványi anyagok.
micronutrient
Nutrient required by the body in tiny amounts for normal growth, development and maintenance of health; for example, vitamins and minerals.
-
MOE (margin of exposure, expozíciós tűréshatár)
MOE (margin of exposure, expozíciós tűréshatár)
Az élelmiszerben vagy állati takarmányban található potenciálisan toxikus anyag biztonságossági aggályainak vizsgálatára alkalmazott kockázatbecslési eszköz. Számértékét tekintve a toxikológiai referenciaérték (pl. BMDL10) és a becsült humán bevitel hányadosa.
MOE
The margin of exposure (MOE) is a tool used in risk assessment to explore safety concerns arising from the presence of a potentially toxic substance in food or animal feed.
-
MRL (maximum residue level)
MRL (maximum residue level)
Megengedett maximális növényvédőszer-maradék szint; a növényvédőszer-maradéknak az élelmiszerben vagy állati takarmányban, illetve azok felületén megengedett legnagyobb mennyisége (maximum residue level, MRL), mg/kg-ban kifejezve.
MRL
The maximum amount of a pesticide residue allowed in foods or animal feeds, expressed as milligrams per kilogram.
-
Mutagenitás/mutagén hatás
Mutagenitás/mutagén hatás
Valamely anyag olyan képessége, mely a DNS szerkezetének megváltoztatásával az adott szervezetben és bármilyen utódában maradandó, jellemzően ártalmas változást tud létrehozni.
mutagenicity
The capacity to cause permanent, typically negative, changes to an organism and any offspring by altering the structure of its DNA.
-