null EFSA: Kutyák és macskák jólétének javítása

EFSA: Kutyák és macskák jólétének javítása

2023. szeptember 19, kedd

A macskák és kutyák jólétének javítása érdekében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) javasolja, hogy kerüljék a dobozok, ketrecek és ládák állandó használatát. Az EFSA szakvéleményét egy új tudományos jelentésben tették közzé nemrég, amely támogatja a sport, vadászat és kedvtelés céljából tenyésztett macskák és kutyák védelmét szolgáló lehetséges jogalkotási intézkedéseket. Ezenfelül ajánlásokat tartalmaz a hőstresszre, tartási körülményekre, kényelmi és kozmetikai sebészeti gyakorlatokra, valamint a tenyésztéssel kapcsolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozóan.

A felnőtt macskák többségénél 15–26 °C közötti hőmérséklet esetén már elkerülhető a hőstressz, míg a felnőtt tenyészkutyák esetében nem állt rendelkezésre tudományos bizonyíték az ilyen általános hőmérsékleti tartomány meghatározásához.
Az EFSA értékelt néhány kozmetikai és kényelmi műtéti gyakorlatot is ( macskáknál a karomtalanítást, kutyáknál a fül-, és farokcsonkítást, valamint a hangszálak rezekcióját – az úgynevezett debarkálást), és arra a következtetésre jutott, hogy ezeket csak akkor szabad elvégezni, ha az állatok egészsége miatt feltétlenül szükségesek.

A nőstény kutyák és macskák esetében a fedeztetés nem kezdődhet meg a teljes érettség előtt, még akkor sem, ha az állat már elérte a szexuális érettséget (pubertást). A terhesség gyakoriságát szabályozni kell, de a pontos gyakoriság megállapításához további kutatásokra van szükség.
A hatévesnél idősebb nőstény macskák és a nyolcévesnél idősebb szukák általános egészségi állapotát az állatorvosnak szükséges vizsgálnia.

A kutyákra vonatkozó egyéb ajánlások közé tartozik, hogy a tenyésztés során biztosítsunk számukra sötétséget, és olyan területet, ahol rendszeresen szocializálódhatnak, mozoghatnak, lehetőség szerint a szabadban. Ugyanakkor nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szocializáció és a testmozgás napi szinten szükséges-e.

Tudományos alapú tanácsadás a jogalkotók támogatására
A macskák és kutyák védelmét az uniós jogszabályok ezidáig nem szabályozzák részletesen. Az EFSA tudományos jelentése tanácsadást nyújt az állattartással, az egészségügyi megfontolásokkal és a fájdalmas eljárásokkal kapcsolatban, emellett megjelöli azokat a területeket, ahol további kutatásokra van szükség. 2023-ban várhatóan az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot terjeszt elő az uniós állatjóléti jogszabályok felülvizsgálatára. Ennek támogatása érdekében az EFSA korábban már közzétett ajánlásokat tenyésztett sertések, brojlerek, tojótyúkok, borjak, kacsák, libák, fürj, tejelő tehenek és az állatok szállítás közbeni jólétének biztosítása érdekében.


Friss hírek

2024. június 19, szerda

Holnaptól tűzgyújtási tilalom lesz két vármegyében

Az elmúlt napok kánikulája jelentősen növelte az erdőtüzek kockázatát, ezért 2024.06.20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Tovább >

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >