null E. coli baktériumot mutattak ki francia sajtban

E. coli baktériumot mutattak ki francia sajtban

2016. augusztus 12, péntek

E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is. A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett.

Frissítés 09.02.:

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a bejelentésben megadott tétel nem érkezett be Magyarországra.

Az érintett egységben (vendéglátó egység) a „Valencay kecskesajt 220 g” termék eltérő gyártási tételéből mintavételére került sor, melyből a laboratóriumi vizsgálat alapján E. coli baktérium jelenléte nem volt kimutatható.

 

A termék megnevezése: Valençay Coque (220 g)

Lejárati dátum: 26/08/2016

Származási hely: Franciaország

Gyártó: Fromagerie d'Anjouin

A NÉBIH haladéktalanul megtette a termék forgalomból történő kivonásához szükséges lépéseket. A hatóság kéri, hogy aki a fenti azonosító adatoknak megfelelő termékkel rendelkezik otthon, azt ne fogyassza el.

Nyers tej, és nyers tejből készült termékek fogyasztásának egészségügyi kockázatai

A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés.

Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, a nyers tej fogyasztásának vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének a valószínűsége különösen nagy.

Hazánkban a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható.

A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt.

A nyers tej, illetve nyers tejből készült termékek fogyasztása a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós anyákra, idősek és a legyengült immunrendszerű személyekre magas kockázatot jelent.

A NÉBIH honlapján további információk olvashatók a nyers tej fogyasztásának kockázatairól

 


Friss hírek

2025. május 20, kedd

Idén is folytatódik a Safe2Eat élelmiszerbiztonsági kampány

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2025-ben is folytatja szemléletformáló kampányát, amelynek célja, hogy egyértelmű és tudományosan alátámasztott élelmiszerbiztonsági tanácsokkal lássa el a fogyasztókat a biztonságos élelmiszervásárlási és -kezelési döntések meghozatala érdekében. Magyarország a Safe2Eat kampányba idén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai támogatásával kapcsolódik be.

Tovább >

2025. május 20, kedd

Május elején rendezték meg az FAO Európai Ragadós Száj- és Körömfájás Bizottságának közgyűlését

A FAO Ragadós Száj- és Körömfájás Bizottsága (EuFMD) május eleji közgyűlésén áttekintette és értékelte a betegség európai helyzetét. Az ülésen dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos ismertette az aktuális magyar járványügyi helyzetet.

Tovább >