null Dióbemutatót szervezett a Nébih és a NAK Pölöskére

Dióbemutatót szervezett a Nébih és a NAK Pölöskére

2023. október 4, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dióbemutatót tartott Pölöskén szeptember 28-án. A bemutató során a hazai dióágazat előtt álló kihívások lehetséges megoldásait vitatták meg a Nébih Fajtakísérleti Állomásán.

Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának (MGEI) vezetője – a rendezvény megnyitását követően – bemutatta a drónnal történő növényvédelmi kezelés szabályrendszerét a teljes eljárás példáján, a drónpilóta képzéstől a növényvédőszer-felhasználásig. A jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek immár hiánytalanul teljesíthetőek, hiszen napjainkra teljeskörű jogszabályi környezet áll rendelkezésre. Ezeket az információkat, mint például az engedéllyel rendelkező drónpilóták listáját, a Nébih elérhetővé tette honlapján. (https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny#novenyvedelem)

Ez a hazai diótermelésben különösen aktuális kérdés, ugyanis új kártevők jelentek meg, amelyek ellen nehéz védekezni a nagyméretű fák miatt is. A dió növényvédelméről Tüh Annamária beszélt az elmúlt évek dunántúli üzemi tapasztalatai alapján. Dr. Szani Zsolt valódi újdonságértékkel bíró, hazai diófajtákat mutatott be, amelyek intenzív technológiába illeszthetőek. A szakmai nap során felmerült még a fajtaspecifikus metszési technológia a diótermesztésben, valamint a dió piaci körképe. 

A rendezvényt a fajtakísérleti parcellák megtekintése zárta, drón bemutatóval. A kísérleti dió parcellák metszését és gyakorlati fogásait Szili Ferenc állomásvezető ismertette. 
 


Friss hírek

2024. június 19, szerda

Holnaptól tűzgyújtási tilalom lesz két vármegyében

Az elmúlt napok kánikulája jelentősen növelte az erdőtüzek kockázatát, ezért 2024.06.20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Tovább >

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >