null Dióbemutatót szervezett a Nébih és a NAK Pölöskére

Dióbemutatót szervezett a Nébih és a NAK Pölöskére

2023. október 4, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dióbemutatót tartott Pölöskén szeptember 28-án. A bemutató során a hazai dióágazat előtt álló kihívások lehetséges megoldásait vitatták meg a Nébih Fajtakísérleti Állomásán.

Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának (MGEI) vezetője – a rendezvény megnyitását követően – bemutatta a drónnal történő növényvédelmi kezelés szabályrendszerét a teljes eljárás példáján, a drónpilóta képzéstől a növényvédőszer-felhasználásig. A jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek immár hiánytalanul teljesíthetőek, hiszen napjainkra teljeskörű jogszabályi környezet áll rendelkezésre. Ezeket az információkat, mint például az engedéllyel rendelkező drónpilóták listáját, a Nébih elérhetővé tette honlapján. (https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny#novenyvedelem)

Ez a hazai diótermelésben különösen aktuális kérdés, ugyanis új kártevők jelentek meg, amelyek ellen nehéz védekezni a nagyméretű fák miatt is. A dió növényvédelméről Tüh Annamária beszélt az elmúlt évek dunántúli üzemi tapasztalatai alapján. Dr. Szani Zsolt valódi újdonságértékkel bíró, hazai diófajtákat mutatott be, amelyek intenzív technológiába illeszthetőek. A szakmai nap során felmerült még a fajtaspecifikus metszési technológia a diótermesztésben, valamint a dió piaci körképe. 

A rendezvényt a fajtakísérleti parcellák megtekintése zárta, drón bemutatóval. A kísérleti dió parcellák metszését és gyakorlati fogásait Szili Ferenc állomásvezető ismertette. 
 


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >