null Déligyümölcsöket ellenőriz a NÉBIH

Déligyümölcsöket ellenőriz a NÉBIH

2014. október 6, hétfő

Magyarországon szeptember végétől március közepéig tart a déligyümölcsök szezonja. Figyelembe véve, hogy a déligyümölcsök minősége a szezon kezdeti szakaszában nem mindig kielégítő, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte, hogy a hatóság kiemelten ellenőrizze e termékek minőségét. Az ellenőrzések során a hatóság elsősorban a citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és a kereskedők polcain egyre nagyobb mennyiségben megjelenő egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) vizsgálja. Az intézkedés fontosságát jelzi, hogy hazánkban az egy főre eső évi déligyümölcs-fogyasztás közel 12 kilogramm.

A miniszteri utasítás értelmében a szabvány szerinti valamennyi minőségi paramétert vizsgálni kell, tehát az ellenőrzés célja

  • a citrusféléknél: penészes, romlóhibás, esetleg fagyott gyümölcsök, nem megfelelő létartalom, az érlelés során bekövetkező etilén perzseltség,

  • az avokádónál: éretlen vagy túlérett, romlóhibás gyümölcsök,

  • a banánnál: túlérett vagy az érlelés során elkövetett hibák miatt ízetlen, zöld gyümölcsök

kiszűrése.

A nem megfelelő minőségű termékek árupiacról történő kivonásával és a helyes forgalmazói magatartás (folyamatos áruleválogatás, megfelelő tárolási körülmények és a nyomonkövethetőség biztosítása) kialakításával érhető csak el, hogy a vásárlók jó minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan termékekkel találkozzanak a boltok polcain. Az ellenőrzések eredményeiről és tapasztalatairól a NÉBIH a későbbiekben folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot.

 

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >