null Decembertől elektronikus úton is benyújtható a „148-as” állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem

Decembertől elektronikus úton is benyújtható a „148-as” állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem

2019. december 19, csütörtök

2019. december 2. napjától a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül is benyújthatják jóváhagyási kérelmeiket a jogszabályban meghatározott állategészségügyi szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások.

Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló jogszabály célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. A rendelet alapján támogatott állategészségügyi szolgáltatásnak minősülnek az ott felsorolt betegségek; zoonózisok megelőzésére, felderítésére és leküzdésére irányuló állatorvosi vizsgálatok; immunizálás, gyógykezelés, mintavételezés és a diagnosztikai vizsgálatok meghatározott feltételekkel történő elvégzése.


Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény értelmében a gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 1-jétől már kötelezővé vált az egyes állami szervekkel való elektronikus kapcsolattartás, valamint az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségen történő dokumentumküldés és -fogadás.


Azon vállalkozások (például egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámos magánszemélyek), amelyek nem esnek a fenti jogszabály hatálya alá, továbbra is beadhatják kérelmüket hagyományos formában, a megyei kormányhivatalok járási ügyfélszolgálatain is. A gyors, pontos és hatékony ügyintézés érdekében azonban azt javasoljuk, hogy ezen kedvezményezettek vagy meghatalmazottaik is éljenek a 2019. december 2. napjától megnyílt lehetőséggel, és a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, elektronikus úton nyújtsák be jóváhagyási kérelmeiket.
Felhívjuk a figyelmet, hogy családi gazdálkodók esetén a kérelmet az állattartóként nyilvántartott (tenyészetkóddal rendelkező), vállalkozónak minősülő (adószámmal vagy őstermelői igazolványszámmal rendelkező) vezető vagy családtag nyújthatja be. Családi gazdálkodás tagja abban az esetben kérelmezheti a jóváhagyást, amennyiben állattartóként nyilvántartott (tenyészetkóddal rendelkezik), valamint szerepel a közös őstermelői igazolványon és annak számát bejelentették a nyilvántartásba.

A témával kapcsolatos egyéb fontos információk:

Kapcsolódó jogszabály:
148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről

Friss hírek

2023. december 1, péntek

A Nébih idén is lehetőséget ad az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők számára az adatok előremenő bejelentésére

Az anyatehéntartás-támogatást igénylő állattartóknak a Nébih idén is segítséget nyújt a támogatás feltételeként megszabott, szaporítási eseményekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítésében. Az intézkedés jelentősen könnyíti az állattartók számára a támogatási rendeletben foglalt adminisztrációs feladataik teljesítését, mindamellett a legegyszerűbben továbbra is a webENAR felületen tehetnek eleget a kötelezettségnek.

Tovább >

2023. december 1, péntek

Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók a maradeknelkul.hu oldalon.

Tovább >