null Decembertől elektronikus úton is benyújtható a „148-as” állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem

Decembertől elektronikus úton is benyújtható a „148-as” állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem

2019. december 19, csütörtök

2019. december 2. napjától a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül is benyújthatják jóváhagyási kérelmeiket a jogszabályban meghatározott állategészségügyi szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások.

Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló jogszabály célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. A rendelet alapján támogatott állategészségügyi szolgáltatásnak minősülnek az ott felsorolt betegségek; zoonózisok megelőzésére, felderítésére és leküzdésére irányuló állatorvosi vizsgálatok; immunizálás, gyógykezelés, mintavételezés és a diagnosztikai vizsgálatok meghatározott feltételekkel történő elvégzése.


Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény értelmében a gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 1-jétől már kötelezővé vált az egyes állami szervekkel való elektronikus kapcsolattartás, valamint az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségen történő dokumentumküldés és -fogadás.


Azon vállalkozások (például egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámos magánszemélyek), amelyek nem esnek a fenti jogszabály hatálya alá, továbbra is beadhatják kérelmüket hagyományos formában, a megyei kormányhivatalok járási ügyfélszolgálatain is. A gyors, pontos és hatékony ügyintézés érdekében azonban azt javasoljuk, hogy ezen kedvezményezettek vagy meghatalmazottaik is éljenek a 2019. december 2. napjától megnyílt lehetőséggel, és a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, elektronikus úton nyújtsák be jóváhagyási kérelmeiket.
Felhívjuk a figyelmet, hogy családi gazdálkodók esetén a kérelmet az állattartóként nyilvántartott (tenyészetkóddal rendelkező), vállalkozónak minősülő (adószámmal vagy őstermelői igazolványszámmal rendelkező) vezető vagy családtag nyújthatja be. Családi gazdálkodás tagja abban az esetben kérelmezheti a jóváhagyást, amennyiben állattartóként nyilvántartott (tenyészetkóddal rendelkezik), valamint szerepel a közös őstermelői igazolványon és annak számát bejelentették a nyilvántartásba.

A témával kapcsolatos egyéb fontos információk:

Kapcsolódó jogszabály:
148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről

Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >