null Csökkent hatóanyag tartalmú tápoldatokat vontak ki a forgalomból

Csökkent hatóanyag tartalmú tápoldatokat vontak ki a forgalomból

2015. december 23, szerda

Orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma megállapította, hogy azok magnézium tartalma 2% helyett csupán 0,5%. Az alacsony hatóanyag tartalmú Garri tápoldatok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta a hivatal, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult. A felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a NÉBIH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségi megfelelőségének ellenőrzésére.

2015 novemberében a Békés megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szerv az OBI Hungary Retail Kft.-nél vizsgálta a forgalmazott termésnövelő anyagokat. A vizsgálat célja elsősorban a minőségi paraméterek, a gyártó által garantált tápelem tartalom, valamint a termékek jelölési, címkézési megfelelőségének ellenőrzése volt.

A 30 megvizsgált terméknél a jelölést, a címkézést megfelelőnek találták, a további vizsgálat céljából megmintázott 12 tételből azonban 2-nél minőségi problémát talált a NÉBIH laboratóriuma. A Garri Tápoldat Orchidea félékhez (0,5 literes kiszerelésű), valamint a Garri tápoldat áfonyákhoz és talaj-savanyításhoz (1 literes kiszerelésű) megnevezésű termékek magnézium tartalma jelentősen eltért az EK-műtrágyákra megadott tápanyag tartalomtól: az előírt 2%-os magnézium tartalom helyett csupán 0,5%-ot tartalmaztak a készítmények. A termékek forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult.

A tápoldatok a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét javítják. A forgalomba hozott termékeknek vagy az Európai Unió szabályozásának kell megfelelniük, vagy hazai forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel kell rendelkezniük.

A mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok és EK műtrágyák – amellett, hogy közvetve, vagy közvetlenül hatással vannak az asztalunkra kerülő élelmiszerekre – nagymértékben befolyásolják a termelés eredményességét is. A termésnövelő anyagok előírásoknak megfelelő előállítása biztosítja, hogy azok ne tartalmazzanak a termőtalaj és a termesztett növények számára káros anyagokat. A gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket, ugyanis így több hatóanyagért fizetnek, mint amennyit valójában az anyag tartalmaz. A hatóság kiemelt feladata a felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelemi gyakorlat biztosítása.

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >