null Biztonságosak a burgonyák? A Szupermenta kiderítette!

Biztonságosak a burgonyák? A Szupermenta kiderítette!

2022. december 13, kedd

A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, többek között csaknem 8000 laboratóriumi paraméter mérésével. Ellenőrizték például a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét, valamint sor került a penész és GMO vizsgálatra is. A teszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent rendben találtak az ellenőrök.

A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző – köztük 2 bio – csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül, származásuk szerint, 13 magyar, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák volt. Felhasználásukat tekintve 6 „A”, azaz salátának való, 16 „B”, főzni való és 5 „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben.

A laboratóriumban sor került többek között a penész és GMO vizsgálatra, de a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken. E téren sem tártak fel hiányosságokat, mindent rendben találtak.

A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a sorrend a következőképpen alakult:

„A” típusú, azaz salátának való burgonyák:

  1. Sissi, sárga, Étkezési burgonya, salátának való (Tesco finest)
  2. Cherie, piros, Salátaburgonya (Príma)
  3. Cherie, piros, Golden Burg Burgonya salátákhoz (Spar)

„B” típusú, azaz főzni való burgonyák:

  1. Red Fantasy, piros, Bio Organic Burgonya (Lidl Piac)
  2. Ditta, sárga, Bio étkezési burgonya (Aldi)
  3. Red Fantasy, piros, Golden Burg Burgonya, főzni való (Penny)

„C” típusú, azaz sütni való burgonyák:

  1. Megan, sárga, Étkezési burgonya, sütni való (Tesco)
  2. Wega, sárga, Golden Burg Burgonya sütéshez (Spar)
  3. Belami, sárga, Burgonya, sütni való (Lidl Piac)

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/27-csomagolt-burgonyat-teszteltunk-megnyugtato-hogy-az-osszes-termek-biztonsaggal-fogyaszthato/


Friss hírek

2023. február 8, szerda

Főző- és habtejszínek nyomában a Szupermenta

A Szupermenta program rendhagyó felmérésében a főző- és habtejszínek, illetve ezek helyettesítő termékei kaptak főszerepet. 114 olyan termék alapvető tulajdonságait hasonlították össze a szakemberek, melyek felhasználásukat tekintve hasonlóak, összetételükben azonban jelentősen különbözhetnek.

Tovább >

2022. november 8, kedd

A Szupermenta tesztjén is bizonyították kiválóságukat a tokaji aszúk

Hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is mindenben megfeleltek a tokaji aszúk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. Az összehasonlító vizsgálatba 17, széles körben elérhető ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú aszúbor került be, melyek komplex vizsgálatát ezúttal is elvégezték a szakemberek.

Tovább >