null Biztonságosabb élelmiszerfogyasztás, tudatosabb óvodások

Biztonságosabb élelmiszerfogyasztás, tudatosabb óvodások

Biztonságosabb élelmiszerfogyasztás, tudatosabb óvodások
2018. május 29, kedd

Ételt csak okosan már az óvodában is!
 
Ez év eleje óta immár 35 budapesti óvodában hívták fel a figyelmet az élelmiszerbiztonság fontosságára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai.

„Ki szokott otthon Anyának, Apának segíteni bevásárláskor, ételkészítéskor?” Csaknem minden óvodás gyermek keze az égbe szökik e kérdés hallatán az óvodásoknak szervezett rövid, interaktív élelmiszerbiztonsági foglalkozások alkalmával. Ebből is jól érzékelhető, hogy az óvodás korú gyermekek nemcsak étkezéskor kerülnek kapcsolatba az élelmiszerekkel, hanem már aktív részesei a családi bevásárlásoknak és otthoni ételkészítésnek. Kiváló megfigyelőként észlelik a családon belül kialakult helyes (vagy éppen helytelen) szokásokat. A nagyobbak tisztában vannak azzal is, hogy indulás előtt érdemes bevásárló listát készíteni, tudják, a bevásárlókocsi mely részébe szabad beülni, és egyesek hallottak arról is, hogy ha a hűtött, fagyasztott élelmiszerek felmelegednek, könnyebben megromlanak, ezért a bevásárlást a nem hűtött élelmiszerekkel kell kezdeni, és otthon a hűtött élelmiszereket mihamarabb be kell tenni a hűtőszekrénybe. Már a kicsik is tisztában vannak a kézmosás betegségmegelőző fontosságával, azonban nem feltétlenül tudják még helyesen alkalmazni ismereteiket a gyakorlatban.

Idén immár 35 budapesti óvodába, összesen 126, főleg középsős és nagy csoportokba jutottak el a Nébih munkatársai személyesen, és ily módon csaknem 3200 kisgyermek és 380 óvodai dolgozó figyelmét irányították rá az élelmiszerbiztonsági alapok elsajátításának, illetve a meglévő ismeretek erősítésének fontosságára. A Nébih óvodai foglalkozásai során az ovisok egy mágnes tábla és játék élelmiszerek segítségével eljátsszák a bevásárlást, miközben lehetőség nyílik a helyes szokások átadására. Ezt követően az alapos kézmosás fontosságával és az élelmiszerek megfelelő tárolásának alapszabályaival ismerkedhetnek meg a gyermekek.

Az óvodai játékos bemutatóhoz kapcsolódik a „Tiszta kézzel” című kiadvány, a kézmosás fontosságáról, melyet e nevelési év végéig a budapestiek mellett immár vidéki ovikba is eljutatott a Nébih. A kiadványt az érdeklődő óvodák saját szervezésű foglalkozásokon is fel tudják dolgozni, amelynek elősegítéséhez egy oktatási segédletet dolgoztak ki óvónők számára a program szervezői.

A 2018/2019. nevelési évben a Nébih munkatársai további óvodákba tervezik eljuttatni az alap élelmiszerbiztonsági üzeneteket játékos foglalkozások segítségével. A program részletei és a kapcsolódó kiadványok a www.eteltcsakokosan.hu/gyereksarok/ovisprogram linken érhetők el.

A kisebb-nagyobb gyerekeknek szóló Nébih programokról a legújabb Konyhasziget magazinban, a Gyerekszigetben is olvashat.

Bízunk abban, hogy a kisgyermekkorban megszerzett tudás alapot biztosít ahhoz, hogy a gyerekek felnőttként magabiztosan eligazodhassanak élelmiszerbiztonsági kérdésekben. Emellett a gyerekek által a szülők is megszólíthatók, aminek köszönhetően a tudatosabb és biztonságosabb élelmiszer-fogyasztási szokások szinte észrevétlenül a családok mindennapi rutinjává válhatnak.


Friss hírek

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése
2021. augusztus 3, kedd

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal. Az importkorlátozások mielőbbi feloldása érdekében Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok hatóságait a mentes besorolásról.

Tovább >

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában
2021. augusztus 3, kedd

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai. Az eredmények azt mutatják, hogy az első hullám idején tapasztalt sokkhatás elmúlt, ugyanakkor a lakosság megőrizte az elővigyázatosságát, és vannak olyan szokások, amelyek hosszú távon is velünk maradnak.

Tovább >